Gotvach.bg»Кулинарна мрежа»Мартин»Моите форумни постове
Мартин
Мартин
Новак

Моите форумни постове

МартинРецепти по определени поводи
Най-лесното предястие,което ми хрумва за такъв набор от хора е салатата.Доматки,краставички,малко лукче и други вкусотиийки по желание.Заливка от 1/2 чаена лъжичка горчица,1/2 чаена лъжичка мед,оцет и зехтинче. Идеалното мезе си е класическото,а именно луканки/ядки и т.н. Можеш да ги наредиш във формата на слънце и да слагаш по бучка сирене във всяка чинийка по средата.(тънко нарязана естествено). Имам много идеи за основно ястие,но не знам от какво месо би предпочел/а,затова ще ти дам идеи за телешко,пилешко и свинско. Свинско: Най-вкусно и крехко става свинското във гьовече.Ако имаш такова го вади веднага,а ако не и един йенски съд ще те оправи.Вземи цяло парче месо ( по - големичко като за набора от хора,които ще присъстват) и го мариновай със соев сос,мед,пипер,сол и зехтин за около 1-2 часа (колкото повече толкова по-вкусно).Обели картофки и срежи на половина.Вземи по-широк тиган и сложи малко масълце на дъното.Запържваш свиснкото то пожълтяване (само отвън да се запечата) от всяка страна.В съда,в който ще печеш нареждаш картофките красиво по краищата и слагаш месото в средата.В самия съд слагаш Цяла обелена глава лук (ако е много голяма сложи половинка) и 3-4 ЦЕЛИ скилидки чесън.Розмарин ако имаш ще пасне идеално.В купичка смесваш мед и горчица в консистенция 3:1.Поливаш всичко в съда със соса и слагаш да се пече за около 1:30ч. на 200 градуса като времето зависи от дебелината на бута,който си избрал/а. http://recepti.gotvach.bg/r-8316-%D0%9F%D0%B8%D0%BB%D0%B5_%D1%81_%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%B8 е идея за пилешко. http://recepti.gotvach.bg/r-8197-%D0%9F%D0%B8%D0%BB%D0%B5_%D0%A2%D1%80%D0%B8_%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0 също За готвене на телешко не съм от най-компетентните затова бих се въздържал от коментар.Рецепти колкото искаш във рецептника на сайта. За десертче можеш да направиш няколко вкусотиийки. За едно по-леко десертче ше ти трябват около 800г боровинки/малинки или ягоди.Избери си едно или няколко. Слагаш ги във фризера докато замръзнат добре.В кухненски робот слагаш сладка сметана,малко кисело мляко,захар и ако имаш домашно сладко - 1 супена лъжица,заедно с повечко плодчета.Всичко това го пюрираш докато не стане що годе хомогенна смес.Прибавяш около 80% от замръзналите плодове и продължаваш да разбиваш докато не получиш лек крем с парченца плодове.Сместа оставяш във фризера за 30 минути като на всеки 10 минути разбъркваш добре.(най-добре преди сервиране я сложи във фризера).Поднасяш във контрастна чинийка и украсяваш с мента. Приятно похапване!
МартинМиди в България
Видовете миди в България са два:едните са черните миди,познати на всички ни,а другите,чиито име не знам, не са толкова известни,но се изнасят в Турция. Има невероятно голямо разнообразие от рецепти за приготвяне на черните миди: миди с ориз,миди Мариние,мидена салата и какво ли още не.Ако се интересуваш мога да ти препоръчам някоя.
МартинСлага ли се вегета или пикантина на картофена салата
Какъв вид картофена салата имаш предвид?Тази с майонезата и по-ситно нарязаните картофи,или тази където са просто сварени и с малко лукче са офкусени? Ако е първата- не със сигурност не се слагат такива подправки За втората може да се помисли, но не смятам,че тези пикантини и вегета са добър избор.Те са доста осеяни с оцветители и овкусители подправки,които също така не прибавят кой знае какво подобрение на което и да е ястие.Аз бих сложил ростикана на втория вид салата ( ростиканата е попринцип подравка за риба на скара,състояща се от сушени ситно нарязани листенца на мента,босилек и др.смесени с малко червен пипер,сол и някакви други щуротии )
МартинСкумрия на скара
Изчистваме рибата,правим смес от едра морска сол,ростикана,розмарин и босилек.Намазваме хубаво рибата от вън и отвътре.Оставяме в хладилник за 4-5 часа.Нареждаме резанче лимон и резанче домат вътре.Завиваме хубаво с фолио,така че да няма процепи.Печем на скара около 7 минути от всяка страна.Приятно похапване!
МартинСкумрия на скара
Не е много добра идея да се полива с лимонов сок по време на печене,въпреки че наистина така месото се стяга.Според мен това убива доста голяма част от вкуса на скумрията.По добре е да се направи смес от зехтин екстра върджин и захар.
МартинКак да не залепва по тавата
Купуваш си една ролка хартия за печене на сладкиши.Преди да ги сложиш в тавата ги овалваш в масълже или зехтин (по-добре са от олио) и ги нареждаш върху блат хартия за печене.Даже не е нужно да ги бъркаш,зашото като отвориш фурната и топлината излиза и просто става по-бавно
МартинИдеи за Турски пилаф
Мисля,че трябва да се купи такъв вид ориз.Би трябвало да се продава по тези екзотичните магазини в София и вече според какъв е той,ще има опътване как се приготвя
МартинКаква захар ползвате?
Не се вживявайте в това колко е полезна всяка една захар.Кафявата захар се води една от най-без вредните.Но на организма са му нужни глюкозата и фруктозата,набавени от захарта.Даже е по-вредно да ядем портокали отколкото да приемаме захар,колкото и невероятно да ви се стори. Хубавата захар в случая е наистина трастиковата,като има различни видове.Аз лично я копувам от метро,защото там има много голям избор на марки,количества и цени.
МартинМохито
Има какво да се доизкосури рецептата ти За една чаша 300 мл мохито са нужни: един лайм средно голям 4-5 по-големи листенца мента ром на вкус,зависи колко алкохолно искаме да е спрайт/севън ъп (Защото тези захарни сиропи са толкова по гадни ,че не е истина) натрошен лед 1.Измиваме лайма и го режем на две части,като всяка половина се разделя на 6 парченца(използвайте по-осър нож за да не се намачка и да му изтече сока) 2.Добавете ЦЕЛИте листенца мента 3.Вземете едно чукало от хаванче(или тъпкало за мохито,продава се с бакардито *като подарък*) и начукайте хубаво докато сока от лайма излезе 4.Добавете натрошения лед 5.Сипете количеството ром,което искате да изпиете 6.Разбъркайте хубаво с леда и всичко и добавете накрая спрайта/севън ъп-а.За украса можете да използвате резънче лайм и две красиви дебели сламки Приятно освежаване ПП:писах го като за бавно развиващи се(без да се обижда някой), но съм сигурен,че има и хора ,които никога не са правили нещо такова през живота си и се учат.
МартинСвинско в сладко-кисел сос
Аз мога да изимпровизирам веднага една рецепта за свинско със сладко кисел сос: Мариноваме свинското със светъл соев сос,зехтинче и мааалко лимонов сок (сол и захар на вкус). Слагаме масълце на дъното на тиган и запържваме хубаво от всички страни БЕЗ ДА ГО ГОТВИМ НАПЪЛНО.Само като запечатване. (Препоръчвам да се използва цяло парче месо и после след приготвянето да се нареже).Взимаме едно гьовече(ако нямате-йенска купа с капак или тенджера стават също) и слагаме една цяла глава лук(обелена) 4 цели скилидки чесън и стрък розмарин.Отделно забъркваме сос от следните продукти: горчица,мед,балсамов оцет (ако имате от този,който е гъстия),сол,пипер.Трябва да получите около 300 мл сос.Заливате свинското и го намазвате хубаво отвсякъде.Печете на предварително загрята на 250г фурна за около 40 минути.След като се извади от фурната се залива със сос от мед,горчица и соев сос.Приятно похапване