Анонимен
Анонимен
Мастър Шеф

Моите форумни постове

Анонимен
Да, често използвам бадемов марципан при направата на някои сладки. Много е вкусен и сладкишите изглеждат с него по един по-различен начин, по-хубав вкус имат. Не винаги се намира и затова мога и сама да го приготвя и да имам винаги на разположение от него. Държа го в фризера оформен на по-дълга пръчка. Издържа много време по този начин.
Анонимен
Здравей, Марина! За съжаление от много време няма и затова си го правя сама. 200 г бадеми минати през блендер на пух 80-130 г пудра захар 3 с.л. вода - или един белтък, но аз предпочитам да е с вода, защото го правя за ползване за дълго време 1 капка бадемов екстракт В купа се смесват сухите съставки, добавя се водата и се омесва тесто което трябва да е гладко и хомогенно. Оформям го на руло ,завивам го във фолио и това е. Държи се на прохладно място. На пук на всички правила аз го държа във фризира и когато ми трябва го вадя размразявам и ползвам. Източник: блог на Мария Митева Бадемов марципан може да има в магазин за сладкарски консумативи на ул. "Неоф. Рилски" 58 - София. Не съм купувала и не мога да кажа качеството му какво е, но там по принцип има прекрасни неща и аз от там пазарувам.
Анонимен
Гери-Аня, удоволствието беше мое.
Анонимен
Която и рецепта да отвориш винаги са еднакви продуктите, брашно, прясно мляко, яйца, мая, захар, масло, ванилия, ром, стафиди и в допълнение може маскарпоне, заквасена сметана, но това вече е въпрос на ... и на възможност и на предпочитания. Можеш и да направиш от половин килограм брашно и така ще ти е по-лесно измесването, а можеш и с плътните бъркалки на миксера да си помогнеш. Рецептите винаги са едни и също в основата си, само има различни плетки и допълнения.
Анонимен
Средиземноморската кухня ми е любима. Българска......ами по скоро - не. Интересно кое ли е българско ястие, смесица от гръцка и турска определено. Един таратор остава и то с вода, ами няма такова нещо никъде,... вода, кис. мляко и краставица..... Има го разбира се при гърци и турци, но без водата.
Анонимен
Да , зная как да не покълват картофите след като са закупени от магазина и дълго време не са ползвани, слага се една ябълка между тях. Това е.
Анонимен
Наближава Великден и ето, че започвам да се замислям какво точно да приготвя. Ясно е , че ще боядисвам яйца, но за разлика от много други прекрасни домакини аз не им обръщам толкова много внимание в боядисването, колкото за направата на козунаци. Яйцата вече са ясни, но... това да направиш домашен козунак си е изцяло удоволствие. Правя около 3 до 4 кг всяко година, не , не можем да ги изядем, затова и раздавам на приятели, а те много ми се радват. Няколко вида правя, традиционен, със заквасена сметана , с маскарпоне, Руска плитка която е толкова красива, че е удоволствие да я покажа, а и правя едни Великденски солени гевреци по рецепта на Ваня Джрджевич, много са хубави. Започвам винаги през нощта от петък с/у събота и някъде късния следобед в събота вече съм готова. Удоволствието е мое от прекрасния аромат който се разнася из цялата къща, а и не само , а и из цялата кооперация и от удоволствието от направата им. Обичам да работя козунаци, елементарно е не е сложно, важното е да втасат хубаво, от там вече е лесно. Плънки всякакви ползвам, с мак, с много стафиди, с портокалови корички и още и още... Приятно ми е да работя това тъй хубаво меко пухкаво тесто, да го оформям на дълги плитки, било кръгли форми или продълговати. Чакам празници с нетърпение и малко по-малко се подготвям със закупуване на точното брашно, на хубава мая, на хубави и големи стафиди, на хубаво масло, на ром, на бадеми...Това е.
Анонимен
Закваската се прави , когато някой ти подари и ти трябва да я възбудиш отново и да се замеси този хляб. Започва се от понеделник и всеки ден така до събота- т.е. една седмица се храни . Първо е със захар, после прясно мляко, после брашно, четвъртък само се разбърква, петък пак захар , прясно мляко и брашно, после вече се работи хляба. Не бих си го причинила като работа. Някъде го четох и го отхвърлих като идея.
Анонимен
Кувертюр е шоколад за заливане на сладкиши, торти, бисквити тъй наречен готварски шоколад. С добавката на гореща сметана и шоколад се прави ганаш за торти. Продава се на много места , има и големи разфасовки. Топи се на водна баня и при съответното темпериране се изсипва върху сладкиша. Прави хубава лъскава шоколадова кора. Винаги трябва да се подбира точно кой е за топене, защото има и шоколад да печене.
Анонимен
Приготвям Чили кон карне, жестока рецепта имам и често го правя. Люто е, но това му е в основата иначе ще е боб, кайма и още куп подправки, тогава не е интересно. За по-бързо използвам червен боб в консерва, мек и много вкусен.
Анонимен
Домашната майонеза ми е тежка и затова я избягвам. Купувам една, мисля че е холандска, HEINZ - лека майонеза и много ми харесва.
Анонимен
Тали :Преса,бързо и лесно. Не, не е. Пресата замирисва отвратително, трудно се измива и винаги има миниатюрни частици останали, докато хаванчето може по-лесно да се измие и подсуши. По принцип когато има чесън го разпуквам заедно с обелките, слагам го в ястието и накрая го изваждам, той си е пуснал достатъчно ароматите.
Анонимен
Да. Много работа ми върши. Ненавиждам зелена салата с вода в нея.
Анонимен
Sonq_Avramova.1986 :Класика Може да се каже. След тежък обяд се хапва парче ментов шоколад за изравняване на вкусовите рецептори и преминаване към кафе, хубав алкохол-джеджестив, нещо като Лимончело, Амаретто ..а и не само те, де. Хубаво е.
Анонимен
Имам газова горелка и я ползвам при направата на крем Брюле, а и не само. Зарежда се с газ има си дюза. Удобно е. На пазара има много видове с широк диапазон от цени от 25 лв. до 80 лв. Моята е от 35 лв. и ми върши прекрасна работа. Препоръчвам за работа в кухня.
Анонимен
Дулсе де Лече - удоволствието на карамеленото мляко, или сладко от мляко. Много често го използвам в сладкиши и придава неповторим вкус. Ще пусна тук рецепта защото нямам снимка в момента за да я кача на стената си. Вие ще я прочетете. Първото е да са висококачествени продуктите, т.е. да са пълномаслени, иначе няма да стане. 1 л прясно пълномаслено мляко - висок процент 150 г захар 2 с.л. глюкоза 1/2 ч.л сода за хляб 1/8 ч.л сол 1 ч.л екстракт ванилия. Всички продукти се слагат в много дълбока тенджера. Оставят се да се вари на по-висока температура, но веднага след като заври сместа температурата се намалява, млякото се разбърква за да не изкипи. Вари се на котлон за около 40/60 мин и на цвят трябва да стане хубаво златисто - карамелено. Етапи: в началото на готвенето при млякото се получава много пяна, но след 15 мин тя изчезва и млякото има приятен бежов цвят. След като се готви още цвета му става кафеникаво златист. Трябва да се редуцира до 300 мл. Прецежда се , охлажда се и се държи в хладилник за около 1 месец. Втория вариант е да се купи задължително сладко кондензирано мляко, продава се навсякъде и да се потопи неотворената консерва в дълбок съд с вода и да се остави да ври около 1 1/2 ч - 2 часа на умерена температура . Когато водата започне да се изпарява се добавя още за да е покрита напълно консервата. След това е лесно, готово е. Трети вариант е да се купи готово карамелено мляко от руските магазини - Згушенка. Перфектно е. Ами това е.
Анонимен
Не, не приготвям нищо повече от обикновено. По принцип кулинарията съм я превърнала в собствено хоби. Публикувам рецепти, които са нови и интересни и лично изпробвани от мен за да могат да се ползват и от други кулинари. Приготвям много неща, но не винаги снимам, например ни бих снимала и качила снимка на салата "Моята шопска салата" или салата "Капрезе", тук няма нищо интересно и ново и няма и какво да науча, а аз обичам да научавам нови и интересни кулинарни и изпробвани рецепти. Може би тук би трябвало да се намеси Админ относно наградите за да отсява такъв род рецепти, те не са интересни, а само пълнят форума, няма лошо, но не би трябвало да получават точки, защото наградите са много сериозни и хубави. Нека най-добрия да ги получи с вид новаторство в кулинарията.
Анонимен
Когато трябва да пържа нещо го правя със зехтин и бучка масло. Готвя основно със зехтин. Вече за салатите е ясно, че е само зехтин и балсамов оцет ако е с домати, а зелена салата само зехтин и лимон.