Gotvach.bg»Кулинарна мрежа»Анонимен»Единичен статус #16763
Anonimen
Anonimen
Новак
  • АнонименАнонимендобави отговор към форумната тема: Домашно сирене - как се приготвя?преди 8 годиниПродуктите са
    мляко
    мая за сирене

    необходими са също тензух и морска сол

    Когато купувате мая за сирене проверете две неща
    – срока на годност – ако е стара , с изтекъл срок не става сирене
    – колко капки се слагат на 1 л мляко

    Млякото се затопля до хладко, след което се “пресеча” с маята – капвата се толкова капки, колкото пише за л мляко и по броя на литрите мляко
    Разбърква се енергично в тенджерата и се оставя за минимум 2 часа да се ” подсири”.
    След това се изсипва в тензух, завързва се и се оставя около 10 часа да се изцежда.
    Без да се маха от тензуха се поставя в тава и с някаква тежест се натиска (може да се използва дъска за хляб, добре измита, като се затиска с пластмасови бутилки пълни с вода.
    Тавата се поставя леко наклонена за да може да се отцежда от единия край.
    След като стои около 1-2 часа се развива от тензуха, нарязва се и се поставя в голяма чиния, като дъното се покрива с морска сол, отгоре съо се наръсва с морска сол и се слага в хладилника. Сиренето попива необходимата му сол
    Сиренето е готово. Може да се съхранява в буркан в хладилника, като се долее суроватка (може и вода) да го покрие