Tatyyana Balova
Новак
Моята стенаРецепти110СнимкиСтатииСъветиКоментари37Форумни теми8Постове във форума49За менИзпрати съобщениеточки626
- Татьяна Баловадобави отговор към форумната тема: С кои храни за подсиля имунитета?преди 9 годиниПрез септември се разходи из гората близо до реки и поточета. Там расте дървовидният храст черен бъз (не го бъркай с тревистия бъзак!). Набери си добре узрели чепки около 2 найлонови торбички - общо към 2 кг. Като се прибереш вкъщи, осигури си спокойствие за половин-един час и внимателно отдели само добре узрелите зрънца. Измиваш ги грижливо през гевгир. Редиш ги в големи буркани със захар - ред плод, също толкова дебел ред захар.Прибираш бурканите на тъмно и хладно (може на хладно, завити с нещо черно). И ги забравяш за 20 дни. След това прецеждаш през марля, без да изстискваш. Аз го правя така: слагам една марля в дълбок съд, изсипвам върху нея плода, връзвам връхчетата на марлята и окачам вързопчето на крана на душа, а отдолу подлагам по-широк съд. От вечерта до сутринта сокът се е изцедил. Този сироп наливаш в бутилки и държиш на хладно (най-добре - в хладилника). И зимата си пийваш всяка сутрин 1/2 час преди закуска по една супена лъжица. Ако върлува епидемия от грип, си пийваш по 2 супени лъжици дневно на гладно. За деца дозата е в чаени лъжички. Такава е рецептата на д-р Димков. Има я и в Интернет.