Татьяна Балова
Новак
Моята стенаРецепти110СнимкиСтатииСъвети1Коментари37Форумни теми8Постове във форума49За менИзпрати съобщениеточки626
Хитринки за смилане на орехи
Ако нямате хаванче, а ви трябват счукани орехи, ползвайте два листа хартия, сложете орехите помежду им и минете отгоре с точилката! Стават толкова на ситно, колкото ви трябват. За баклава, за салата "Снежанка", за патлажанен пастет, за таратор, за кекс - за всичко!
Кои са последните ви импровизации и експерименти в кухнята?
Едно от нещата, които уважавам на този свят, са професионалистите и професионализмът. Затова занасям на поправка часовника си при часовникар, а не при братовчед си, колата - на сервиз от добра класа и поверявам продажбата на имота си на брокер и адвокат. Така стояха и нещата в кухнята, когато бях млада булка. На сватбата някой бе така добър да ми подари дебелия том на П.Чолчева "Съвременна домашна кухня" и той стана мой пътеводител между продуктите, тенджерите и тиганите. Спазвах рецептите (тоест технологията) най-стриктно, докато... един ден, когато поднасях супа топчета, домашните не ме попитаха: "Абе защо не надроби и някое картофче вътре?" (каквото рецептата не предвиждаше). Оттогава готвенето се превърна за мен в творчество, а кухнята - в арена на фантазията.
Наскоро сестра ми реши да блесне с десерт. Поднесе ми нещо бяло и желирано, в което имаше орехи, почти никаква захар, и кисело мляко. Нарече го с някакво испанско име и си го хапна с удоволствие от красивата стъклена купичка. Аз само го опитах и днес го забърках по съвсем друг начин. Виж рецепта Крем, по-хубав от баварския. Мога да пиша още дълго за експериментите си в кухнята, ако не се опасявам, че ще Ви досадя, защото стажът ми тук е доста дълъг. Но ще се радвам да почета Вашите идеи.
Защо сме в този сайт?
Колко е хубаво, че този сайт го има! Ние тук не само се борим за повече точки и награди. Ние тук се борим за нещо много повече - за добронамерено общуване между добри хора с добри идеи за добра кухня. Ние тук си разменяме рецепти, комплименти, опит, мисли, положителни емоции, ние тук общуваме не с телевизор, ние тук общуваме с живи хора, вълнуващи се от едно прекрасно хоби - магията готвене, магеренето! Коренът на думата е един и същ, забелязвате ли? Магия!
Какво не си купувате за готвене или ядене от магазина?
От няколко години вече не си купувам "пилешко" от магазина. Само като си представя с колко хормони, антибиотици, ГМО и да не казвам още с какво ги тъпчат, направо ми се повдига! Вече не си купувам и риба, отглеждана в садки. Тях пък с какво ги хранят няма да ви казвам.
Във всеки случай ако ви прави впечатление, в много случаи шаранът, сомът и дори пъстървата са само кожа, кости и мазнина. Нито си купувам, нито ползвам за готвене кренвирши, луканки, така наречените "пресни" салами, натъпкани с вода и консерванти шунки, пушени меса и т.н. Не си купувам сирене, на което (слава Богу, вече) пише, че е направено от подобие на мляко, но не от мляко. От киселите млека си купувам само такива, на които пише, че съдържат "натурална" или "българска" закваска, а не просто "закваска". И то не за друго, а за да си заквася, както казва моята внучка, "мляко от ИСТИНСКА КРАВА".
Ще речете: "Тая пък какво ли си купува!" Е, имах късмета да се изселя от опротивялата ми София и да заживея на село, и то в едно цивилизовано село, където има бърз интернет (без който иначе няма как да движа бизнеса си), кабелна телевизия, три магазина за хранителни стоки и 4 кръчми.Макар, че жителите му са само около 700. Вече не казвам и кое село е, защото като кажа, който дойде, идва пак - баири, язовири, красотилища, ама като почнат да идват хората на тълпи, почват и да цапат като невидели.
Затова не казвам в кое село живея. Та какво си купувам... Яйца, мляко, масло, кокошчици, телешко, свинско, сирене, кашкавал - от хората тук и от съседното село. Рибата си я ловя сама в язовира - пъстърва, бяла, костур, уклей, шаран... А зеленчуците си ги отглеждам в двора.Е, и хляб си купувам от магазина. Това е. А вие какво мислите за храните в магазините?
Знаете ли тайната на варените гевреци?
Ще ми каже ли някой тайната на варените гевреци? Онези, дето отвътре са хем жилавки, хем мекички, а отгоре са препеченки, лъскави, хрускави и със сусам?
В какво сервирате?
Не си представям да пия кафето си от дебелостенна фаянсова чаша с обем повече от 100 гр. Колко по-приятно е, представете си: изящна тънка чинийка и чашка от костен порцелан, почти прозрачна, когато е празна, лека, въздушна и в нея - едно силно, горещо кафе с гъст каймак и умопомрачителен аромат!
В съчетание тези две неща - порцелановата чашка и силното кафе - са като прекрасна влюбена двойка. А като видя някоя красавица рано сутрин на улицата да тича към автобуса с пластмасова чашка, в която има някаква кафява помия, наричана "кафе", направо ме втриса!
Мерки и теглилки на продуктите
Наскоро си купих електронно кантарче. Много му се радвах, защото отдавна ми трябваше. Теглеше от грам до 5 кг. Но нали съм си малко скептик, реших да го използвам първо за да претегля различни обеми от различни продукти, да си запиша всичко това, че ако кантарчето нещо се повреди, да си имам алтернативен вариант. И колко правилно! То се повреди точно след две седмици. И то непоправимо. Менте се оказа. Но дадените по-долу таблички не са менте. Ето ги.
МЕРКИ И ТЕГЛИЛКИ
Внимание! Понеже на пазара се продават какви ли не чаши с какви ли не обеми, най-добре е да си харесате една чаша от съществуващите у дома, която наистина е 250 мл, или на някоя чаша да си направите отметка докъде аджеба са тия 250 мл. А за целта напълвате едно шише, на което пише колко милилитра е (желателно – 250), изливате го в чашата и тогава знаете със сигурност що за чаша е това.
Миллилитри Чаши
250 мл 1 чаша
180 мл 3/4 чаша
150 мл 2/3 чаша
120 мл 1/2 чаша
75 мл 1/3 чаша
60 мл 1/4 чаша
30 мл 1/8 чаша
15 мл 1 суп.л.
Супени и чаени лъжици
1 супена лъжица = 3 чаени лъжици
1 десертна лъжица= 2 чаени лъжици
1 ч.л. 5 мл
2 ч.л. 10 мл
1 суп.л. 15 мл
2 суп.л. 30 мл
3 суп.л. 45 мл
4 суп.л. 60 мл
5 суп.л. 75 мл
6 суп.л. 90 мл
7 суп.л. 105 мл
Колко лъжици са в чаша
Напомням, че 1 чаша е 250 мл
1 суп.л. 1/16 чаша
2 суп.л. 1/8 чаша
4 суп.л. 1/4 чаша
5 суп.л. 1/3 чаша
8 суп.л. 1/2 чаша
10 суп.л. 2/3 чаша
12 суп.л. 3/4 чаша
16 суп.л. 1 чаша
Други ингредиенти
Брашно, пудра захар, какао
Чаши Грамове
1/8 чаша 15 г
1/4 чаша 30 г
1/3 чаша 40 г
1/2 чаша 65 г
2/3 чаша 85 г
3/4 чаша 95 г
1 чаша 125 г
Овесени ядки
Чаши Грама
1/8 чаша 10 г
1/4 чаша 20 г
1/3 чаша 30 г
1/2 чаша 45 г
3/4 чаша 60 г
1 чаша 85 г
Захар
Чаши Грамове
1/8 чаша 25 г
1/4 чаша 50 г
1/3 чаша 70 г
1/2 чаша 100 г
2/3 чаша 135 г
3/4 чаша 150 г
1 чаша 200 г
Ядки (бадеми, орехи и др.)
Чаши Грамове
1/8 чаша 10 г
1/4 чаша 20 г
1/3 чаша 45 г
1/2 чаша 80 г
2/3 чаша 105 г
3/4 чаша 120 г
1 чаша 160 г
Мед, сладко, кондензирано мляко
Чаши Грамове
1/8 чаша 45 г
1/4 чаша 85 г
1/3 чаша 110 г
1/2 чаша 170 г
2/3 чаша 225 г
3/4 чаша 250 г
1 чаша 340 г
Масло, маргарин
Чаши Грамове
1/8 чаша 25 г
1/4 чаша 60 г
1/3 чаша 75 г
1/2 чаша 110 г
2/3 чаша 150 г
3/4 чаша 180 г
1 чаша 225 г
Бързи подсказки:
сол: 1 суп.л.=30 г, 1 ч.л.=10 г
захар: 1 суп.л.=25 г, 1 ч.л.=8 г
сода: 1 суп.л.=20 г, 1 ч.л.=7 г
какао: 1 суп.л.=25 г, 1 ч.л.=8 г
бякпулвер: 1 суп.л.=10 г, 1 ч.л.=4 г
суха мая: 1 суп.л.=10 г, 1 ч.л.=3.5 г
прясна мая: 1 суп.л.=30 г, 1 ч.л.=10 г
соотношение между суха и прясна мая = 1:3.
растително масло: 1 суп.л.=10 г, 1 ч.л.=4 г
краве масло: 1 суп.л.=25 г, 1 ч.л.=10 г
сметана: 1 суп.л.=30 г, 1 ч.л.=10 г
майонеза: 1 суп.л.=15 г, 1 ч.л.=5 г