Gotvach.bg»Кулинарна мрежа»Кака и Батко»Единичен статус #28784
  • Кака и БаткоКака и Баткодобави коментар към: Как се прави мая за хляб?преди 9 години, преди 9 годиниКак се прави мая за хляб?Как се прави мая за хляб?01.10.2015В последно време доста се заговори за ползите и вредите от промишлената мая, това ме амбицира да потърся информация и да си захвана сам квас. Оказа се, че това изобщо не е трудно и трудоемко. Следващото предизвиателство беше да се направи хляб с този квас - и това се оказа доста елементарно, особено ако имате домашна пекарна. Единствения недостатък на хляба с квас е по-дългото време за приготвяне (около 12 часа). Смело мога да заявя, че няма нищо общо между квасения хляб и този с промишлена мая (бил той купешки или домашно приготвен. Квасеният хляб е еластичен, изключително приятен на вкус и най-важното много дълготраен. Предполагам всички са чували, че бабите ни са пекли хляб веднъж седмично, аз често съм си задавал въпроса какъв ще е хляба в края на седмицата - сега имам отговор, хлябът си е същия, леко е поизсъхнал, но няма никакви следи от мухъл, плесен и всякакви цветни украшения. Дал съм рецептата за квас и квасен хляб, снимал съм крайният резултат, с уговорката, че това не е нещо случайно, правя всеки ден хляб по тази рецепта в продължение на няколко месеца и резултатът винаги е един и същ. Кака и Батко