Gotvach.bg»Кулинарна мрежа»Кака и Батко»Единичен статус #85118
  • Кака и БаткоКака и Баткодобави коментар към: Приготвяне на плодови винапреди 8 годиниПриготвяне на плодови винаПриготвяне на плодови вина10.05.2013КулинарияЖане, хубава е идеята за плодово вино, но искам да направя някои уточнения, които да помогнат на онези, които биха дръзнали да опитат рецептите ти. Според някои източници една ч.ч. захар се равнява на 220 гр. т.е. твоите пропорции за съотношение вода/захар са нещо средно между 3/1 и 4/1, което е прекрасно и по никакъв начин не противоречи на (оказва се слабо известната) технология на производство на спирт от захар и някакъв пълнител за вкус. Хубаво и полезно би било да се обосновеш за някои от нещата, които си посочила в поста си - примерно защо водата трябва да е вряла, защо ти е мая, а не винени дрожди, защо ти е изчакването от 4 дни, 6 месеца и т.н. (цитирам по памет). Понеже се опитвам да съм полезен, а не просто да критикувам ще се опитам да обобщя казаното от теб и мен до момента - всичко се свежда до един процес наречен ферментация, който е едновременно и прост за изпълнение и сложен за обяснение. Важен е принципът и точното спазване на определени пропорции - останалото е наука. И така, за правилното протичане на ферментацията (винента, защото има и други) са ти нужни вода, захар, винени дрожди и храна за дрождите. Водата и захарта в случая трябва да осигурят 21 захарни градуса или по-точно 18-24 - навсякъде има захаромери по 1 лев, но проверих, че яйцето и петте стотинки вършат добра работа. Също така е проверено, че захар/вода, 1/4 правят около 20 захарни градуса. До тук добре, но колко плод и колко захрен сироп - при теб е (грубо казано) 1/2 - аз бих препоръчал да не е повече от 1/1 за повече аромат, но който набляга на количество да сложи повече захарен сироп. С няколко думи (сложният) процес е - смилаш, смачкваш, тъпчеш ябълките (или всякакъв друг плод), добавяш захарен сироп 1/1 (сиропът е 1 захар-3 вода), слагаш култивирани дрожди за вино (пише на опаковката, но са около 15 гр. на 100 литра), чакаш 1 ден и ферментацията е хукнала. Мине ли бурната ферментация (плодовете да потънат)точиш бистрото и слагаш в съд "воден клапан", чакаш да мине тихата ферментация (водният клапан не бълбука), отново претакаш, бистриш, стабилизираш и пиеш. Наздраве!