Всяка жена се радва, когато разбере, че чака бебе. Също така ние жените много внимаваме, когато забременеем, с това какво ядем и какво е полезно за нашето бебе. В тази статия ще говорим по-конкретно за ягодите и за това с какво са полезни и с какво не по време на бременност.
Когато една жена е бременна, тя хапва неща, които обича или които преди да забременее, никога не е опитвала и дори не харесва. Ако ви се хапва нещо сладко, а то непременно ще е така, не трябва да увеличавате приема на захар и въглехидрати. Затова да приемате плодове, докато сте бременни, е доста добър вариант. По-конкретно ще се спрем на ягодите.
Те са добър вариант при бременност, защото съдържат в себе си много малко количество захар. Всички знаем, че по-голямата част от плодовете са безопасни за консумация. Всеизвестни са с това какви ползи имат ягодите за нашето здраве, независимо дали са пресни или замразени.
В ягодите се съдържат много хранителни вещества, които подпомагат нашето здраве.
Ползи от приема на ягоди
- В ягодите се съдържа много витамин С, който, както знаем, е мощен антиоксидант. Също така помага в борбата със стареенето и предпазва нашия организъм от действието на свободните радикали;
- Това, че съдържат в себе си голямо количество витамин С, прави ягодите подходящи за консумация при бременност, защото предпазва плода от много болести;
- Ягодите значително подобряват здравето на очите;
- Изследвания, направени в последните години, сочат, че ако се хапват ягоди редовно, това може да предпази тялото от рак. Това е така благодарение на високото съдържание на антиоксиданти в ягодите, които, от своя страна, неутрализират действието на свободните радикали върху нашите клетки.
И след като изброихме повечето полезни свойства на вкусните ягоди, е време да разясним основния въпрос, а именно дали консумацията на ягоди е полезна по време на нашата бременност.
Препоръчително е да се приемат ягоди, докато чакаме дете, защото по време на бременност те са особено полезни за развитието на плода.
- Някои изследвания показват, че ако се консумират ягоди по време на бременност, това оказва положително въздействие върху способността на детето да се научи да чете по-бързо;
- В ягодите има голямо количество фолиева киселина, която, както знаем, е много важна по време на бременност, най-вече когато става дума защита на вашето бебе от дефекти на невралната тръба;
- Освен това количеството фолиева киселина, приемана чрез ягодите, може значително да намали риска от преждевременно раждане;
- Трябва да се знае, че за жалост повечето жени не приемат достатъчно фолиева киселина по време на бременността си. Но пък когато е сезонът на ягодите и вие чакате дете, спокойно може да хапвате ягоди, за да си набавите фолиева киселина.
Полезни съвети и начини да приемате ягоди, докато чакате бебе
- Най-добрият начин е да ги хапвате сурови, защото когато са сурови, запазват всички полезни вещества, антиоксидантите, фибрите и разбира се естественият им вкус;
- Другият начин да хапвате ягоди по време на вашата бременност е да си направите ягодов шейк, а също така може да си направите и млечен шейк с ягоди. А може просто да добавите няколко ягоди към вашата закуска;
- Може да добавите ягодите и към вашата салата;
- Може да си направите и плодово кисело мляко, просто като сложите няколко ягоди в киселото мляко и да пасирате.
Важно е да се отбележи, че съществуват и някои рискове, които крие консумацията на ягоди по време на бременност. А ето и кои са те:
- Ако в семейството ви има хора, които страдат от алергия към ягоди, има голяма опасност и вие също да страдате от такава. А всяка една алергия по време на бременност, може да навреди на вашето бебе;
- Когато ядете сурови ягоди, вие излагате вашия организъм на различни бактерии, включително ешерихия коли, както и много други паразити. Такива инфекции могат да достигнат до бебето, още докато е в утробата ви, като минат през плацентата;
- Когато купувате сокове от ягоди, които не са пастьоризирани, вие значително увеличавате риска да се заразите с редица болести, които се причиняват от съдържащите се в тях микроби и бактерии;
- Преди да консумирате ягоди, независимо дали сте бременни или не, трябва да накиснете плода във вода, след това измивате ягодите много добре с оцет и хлебна сода, за да убиете микробите.
Коментари