Gotvach.bg»Съвети»За ягодите по време на бременност

За ягодите по време на бременност

За ягодите по време на бременност

Всяка жена се радва, когато разбере, че чака бебе. Също така ние жените много внимаваме, когато забременеем, с това какво ядем и какво е полезно за нашето бебе. В тази статия ще говорим по-конкретно за ягодите и за това с какво са полезни и с какво не по време на бременност.

Когато една жена е бременна, тя хапва неща, които обича или които преди да забременее, никога не е опитвала и дори не харесва. Ако ви се хапва нещо сладко, а то непременно ще е така, не трябва да увеличавате приема на захар и въглехидрати. Затова да приемате плодове, докато сте бременни, е доста добър вариант. По-конкретно ще се спрем на ягодите.

Те са добър вариант при бременност, защото съдържат в себе си много малко количество захар. Всички знаем, че по-голямата част от плодовете са безопасни за консумация. Всеизвестни са с това какви ползи имат ягодите за нашето здраве, независимо дали са пресни или замразени.

В ягодите се съдържат много хранителни вещества, които подпомагат нашето здраве.

Ползи от приема на ягоди

- В ягодите се съдържа много витамин С, който, както знаем, е мощен антиоксидант. Също така помага в борбата със стареенето и предпазва нашия организъм от действието на свободните радикали;

- Това, че съдържат в себе си голямо количество витамин С, прави ягодите подходящи за консумация при бременност, защото предпазва плода от много болести;

- Ягодите значително подобряват здравето на очите;

- Изследвания, направени в последните години, сочат, че ако се хапват ягоди редовно, това може да предпази тялото от рак. Това е така благодарение на високото съдържание на антиоксиданти в ягодите, които, от своя страна, неутрализират действието на свободните радикали върху нашите клетки.

И след като изброихме повечето полезни свойства на вкусните ягоди, е време да разясним основния въпрос, а именно дали консумацията на ягоди е полезна по време на нашата бременност.

Препоръчително е да се приемат ягоди, докато чакаме дете, защото по време на бременност те са особено полезни за развитието на плода.

- Някои изследвания показват, че ако се консумират ягоди по време на бременност, това оказва положително въздействие върху способността на детето да се научи да чете по-бързо;

- В ягодите има голямо количество фолиева киселина, която, както знаем, е много важна по време на бременност, най-вече когато става дума защита на вашето бебе от дефекти на невралната тръба;

- Освен това количеството фолиева киселина, приемана чрез ягодите, може значително да намали риска от преждевременно раждане;

- Трябва да се знае, че за жалост повечето жени не приемат достатъчно фолиева киселина по време на бременността си. Но пък когато е сезонът на ягодите и вие чакате дете, спокойно може да хапвате ягоди, за да си набавите фолиева киселина.

Полезни съвети и начини да приемате ягоди, докато чакате бебе

- Най-добрият начин е да ги хапвате сурови, защото когато са сурови, запазват всички полезни вещества, антиоксидантите, фибрите и разбира се естественият им вкус;

- Другият начин да хапвате ягоди по време на вашата бременност е да си направите ягодов шейк, а също така може да си направите и млечен шейк с ягоди. А може просто да добавите няколко ягоди към вашата закуска;

- Може да добавите ягодите и към вашата салата;

- Може да си направите и плодово кисело мляко, просто като сложите няколко ягоди в киселото мляко и да пасирате.

Важно е да се отбележи, че съществуват и някои рискове, които крие консумацията на ягоди по време на бременност. А ето и кои са те:

- Ако в семейството ви има хора, които страдат от алергия към ягоди, има голяма опасност и вие също да страдате от такава. А всяка една алергия по време на бременност, може да навреди на вашето бебе;

- Когато ядете сурови ягоди, вие излагате вашия организъм на различни бактерии, включително ешерихия коли, както и много други паразити. Такива инфекции могат да достигнат до бебето, още докато е в утробата ви, като минат през плацентата;

- Когато купувате сокове от ягоди, които не са пастьоризирани, вие значително увеличавате риска да се заразите с редица болести, които се причиняват от съдържащите се в тях микроби и бактерии;

- Преди да консумирате ягоди, независимо дали сте бременни или не, трябва да накиснете плода във вода, след това измивате ягодите много добре с оцет и хлебна сода, за да убиете микробите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати