По принцип дюлите имат противовъзпалително и затягащо действие, което се дължи на благоприятното съчетание на танин и пектин в тях. Но именно тези две вещества им, които имат противовъзпалителен и щадящ ефект върху стомашната е чревната лигавица, могат да подействат благоприятно при запек.
Дюлята е от онези плодове, които регулират храносмилането, засилват пикочоотделянето и подобряват сърдечната дейност. В сурово състояние тя не е подходяща при остри стомашно-чревни разстройства или при хроничен запек.
Но семената на дюля могат да се използват като слабително средство при запек или при газове, предизвикани от колит. Те се варят до получаването на отвара, от която се пие няколко пъти дневно преди хранене.
Дори под формата на нектар или фино пюре тя не се препоръчва на хора, които страдат от хроничен запек.
В тази форма тя е подходяща за хора, които страдат от язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, при хроничен колит или персистиращо разстройство.
Коментари