В България артишокът не е много разпространен. Но, ако все пак решите да го опитате или пък някой ви го подари, но не знаете как да го обработите, то следващите редове са за вас.
Артишокът съдържа в себе си голямо количество биоактивни вещества. В неговите листа има екстракт, който бива извличан и от него се правят много лекарства. Артишокът може да се намери навсякъде и по всяко време, но в по-големи количества може да се намери в месеците от март до май, а също и през октомври. В България артишокът е внесен от Средиземноморските страни.
По принцип артишокът се бели и почиства много лесно, ако разполагате с много остър нож, разбира се. Трябва да си приготвите и купа със студена вода, в която сте изтискали сок от един лимон. След като артишокът се почисти, той бързо променя цвета си - става по-тъмен. Важно е също, когато белите артишок, да използвате ръкавици, защото той пуска цвят и ще оцвети ръцете ви.
1. Първото нещо е да премахнете 6 см от стеблото на артишока. Също така външните листа се премахват, защото те са по-тъмни и твърди. Махайте всеки следващ слой листа, докато не стигнете до онези листа, които са по-крехки. Тогава трябва да преустановите беленето;
2. След това се премахва зелената част, както и основата на главата на артишока. След артишокът е бъде обелен, веднага трябва да се постави в студената вода. Ако във вашата купа има 2 литра студена вода, ви е необходим сокът от един голям лимон.
И това е - сега просто трябва да решите как да си приготвите този вкусен и полезен зеленчук. А ние ще ви помогнем с нашите апетитни предложения за салати с артишок или пък разгледайте всички рецепти с артишок.
Коментари