gotvach.bg»Съвети»Какво да направя при изгаряне?

Какво да направя при изгаряне?

MarianaMariana
Джедай
2579574k
Какво да направя при изгаряне?

На всеки може да се случи да се изгори, докато си е и дома. Това обикновен остава при работа с ютия, с котлон, при контакт с горещи течности, като мазнина, супа, вряла вода и др. Обикновено тези изгаряния не са сериозни и няма причина да се обаждате на бърза помощ.

В медицината се различават четири степени изгаряния. Най-леките изгаряния от първа степен, при които се засяга само най-горният слой на кожата, нямат нужда от специално лечение. Те преминават сами в рамките на около 1 седмица. Все пак може да облекчите състоянието си, като нанесете върху изгореното чиста свинска мас, масло или вазелин.

Симптомите ще се облекчат и от поставянето на стерилна марля, напоена във вода, в която е разтворена сода бикарбонат. Не е нужно да правите превръзка, по-добре оставете кожата да диша. Може да наложите пострадалия участък със суров картоф или листа кисело зеле, които да "издърпат" топлината.

При изгарянията от втора степен се появяват мехури и се засяга повърхностният дермис. Обикновено и те нямат нужда от специално третиране. Добре е да охладите раната със студена течаща вода, защото това не само ще облекчи болката, но и в голяма степен ще предотврати възникването на инфекция.

Препоръчва се да намажете изгореното с нещо мазно – свинска мас, масло, вазелин. Разбира се, за предпочитане е да сложите на изгореното дебел слой Пантенол, АпиПантен или Дефламол, които са изключително ефикасни при леки изгаряния. Ако може не покривайте изгорелия участък с марля или в случаите, в които това е невъзможно, марлята трябва да бъде съвсем хлабава.

При изгаряния от трета и четвърта степен, при които са засегнати по-дълбоките слоеве на кожата, е задължително да се потърси компетентна лекарска помощ и да не се опитва самолечение в домашни условия. При тези тежки изгоряния могат много лесно да възникнат тежки инфекции, защото кожата бързо се инфектира, може пострадалият да вдигне температура и раната да гнояса.

В никакъв случай не бива да пукате образувалите се мехури, защото те изпълняват ролята на естествена стерилна превръзка на раната. Спукването им ще доведе до по-бързо разпространяване на инфекцията, открити рани и др.

При изгаряния, причинени от киселина или основа, трябва да изплакнете засегнатото място с обилно количество чиста вода. Не е препоръчително да се опитвате да ги неутрализирате, защото няма как да знаете със сигурност кое от двете (киселината или основата) е предизвикало изгарянето.

Съветът има само информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
Общо гласували: 4
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати