Ако искате да приготвите перфектният ориз, който не е слепен, то следващите редове са за вас.
Стъпки за приготвяне на перфектният ориз
1. Първото нещо, което трябва да направите, преди да сготвите ориза, е да го измиете много добре няколко пъти под течаща студена вода, докато водата, с която го миете, не стане бистра. Миенето на ориза премахва нишестето, а то е причина оризът да се слепва, по време на готвене. Ако имате гевгир, задачата ви ще е по-лесна;
2. Второто нещо е да определите пропорциите вода-ориз в зависимост от това какъв вид ориз ще готвите. За бланширания ориз, който се готви най-често, съотношението е 1:3- 1 чаша ориз, 3 чаши вода;
3. Третото нещо е да изберете съда, в който ще готвите ориза, но за ваше улеснение ще споделим, че оризът се сварява най-добре в тенджера, която е желателно да бъде с дебело дъно, защото така температурата се разпределя навсякъде. Може, разбира се, да използвате и голям и дълбок тиган;
4. Ако ще готвите ориза в тенджера, първо, трябва да сложите вода, в която има сол, да заври. Чак след това се слага оризът.
5. Не бъркайте ориза много често - достатъчно е да го направите веднъж. Това ще помогне да не се залепва оризът по дъното на съда;
6. След като водата заври, котлонът се намалява и тенджерата се покрива с капак;
7. Докато оризът се готви, се препоръчва капакът на тенджерата да не се вдига;
8. Ако не искате оризът да се слепне, не го бъркайте, докато се готви, освен първия път, за който казахме по-горе. Ако го бъркате постоянно, зърната му се чупят и се отделя нишесте;
9. Варенето на бланширания ориз е около 20 минути;
10. След като оризът е вече готов, се маха от котлона и се оставя да престои за 10-15 минути под капак;
11. Ако в ориза ви е останала влага, можете да я излеете или да покриете съда със суха кърпа, която ще я попие;
Не пропускайте още вкусни предложения с ориз:
- любимото пиле с ориз;
- оризов пудинг;
Коментари