За какво се използва куркума?

За какво се използва куркума?
Снимка: gotvach.bg

Куркумата е една от най-полезните подправки, която се използва за овкусяване на редица ястия. Тя придава на ястията хубав жълт цвят и специфичен вкус, действа и като естествен консервант, защото предпазва храната от разваляне. Тя е позната и като шафранът на бедните, защото е много по-евтина, но в същото време е изключително полезна. Куркумата има редица полезни действия, затова се използва от хилядолетия в китайската медицина и в Аюрведа.

Куркумата съдържа ценният антиоксидант куркумин, който се бори отлично със свободните радикали, причиняващи стареене на клетките. Куркумата предпазва от Алцхаймер, регулира функциите на жлъчния мехур и черния дроб. Намалява нивата на холестерола в кръвта, предпазва от бактерии, смята се че има и противоракови свойства. Куркумата премахва газовете в червата, балансира храносмилането, помага за лечението на артрит. Тя се прилага и за лечение на кожни заболявания и раздразнения.

Куркумата е изключително полезна и за отслабване, контролира нивата на кръвната захар, предпазва от диабет. Спокойно може да се каже, че куркумата е една от най-ценните подправки, с които можем да овкусим ястията. Но към какви ястия да я добавяме?

Куркумата се използва не само за овкусяване на ястията, но и за да ги оцвети в прятен цвят. С нея може да подправяте пилешко месо, сосове, рибни ястия, майонеза, ориз. В Индия се използва много често в ястия с яйца, къри и ориз.

Рейтинг

3
Общо 2 гласували
5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати