Зеленото киви е много вкусен и полезен плод. В кивито има малко калории и е много полезно за нашият организъм. Има антиоксидантни свойства и помага за превенция на ракови заболявания. Също така подобрява работоспособността. Помага и за по-бързото възстановяване след проведени тренировки. А ето и какво съдържа кивито:
- магнезий, калий, калций, желязо, фосфор;
- витамини А, В2, В3, В6, бета каротин, фолиева киселина, витамини С, D, Е;
- органични киселини, пектин, влакнини, флавоноиди;
Кивито е много ценен плод, поради восокото съдържание на витамин С, който предпазва тялото от инфекции и подсилва имунитета. Магнезият в кивито увеличава устойчивостта на стрес и регулира клетъчният метаболизъм.
Кивито помага много при запек, защото има разхлабващо действие. Кивито подобрява и храносмилането. В него се съдържат и доста влакнини, които помагат тялото да се изчисти от шлаките. Кивито е идеално и за хора, страдащи от диабет. То не трябва да се съхранява до други плодове. Ако обаче не е узряло добре, можете да го сложите до един портокал, който ще му помогне да узрее по-бързо. И след всичко, казано до тук можем със сигурност да кажем, че кивито е диетично и не трябва да се притеснявате да го консумирате.
Приготвяйте си плодови салати с киви, торти с киви или всякакви плодови кремове с киви. Винаги е добра идея да експериментирате в кухнята с този зелен плод.
Коментари