Приготвянето на туршии е неизменна част от българската кулинарна традиция. Много често обаче, в иначе така вкусните туршии се слага аспирин. Но както всички знаем аспиринът е лекарство, безопасно ли е да го използваме в големи количества в зимнината?
Разбира се, че безконтролното прием на каквито и да хапчета, в това число и аспирин, не е полезно за здравето. По химичен състав аспиринът представлява ацетилсалицилат, което означава, че не е хранителна добавка, а лекарство, което има многостранно действие. Аспиринът трябва да се пие по предписание и в определени дози, а не без никакъв контрол.
Специалистите смятат, че консумацията на продукти, които са консервирани с аспирин, причинява чувствителност на тялото към него. От това следва, че при нужда за лечение с лекарства от тази група, това няма да бъде възможно, защото организмът може да направи алергична реакция.
След всичко казано дотук, става напълно ясно, че аспиринът в туршиите е вреден, защото е лекарство, което не бива да се приема по подобен начин. Затова сменете аспиринът като консервиращо средство с оцет, захар, сол и лимонена киселина, за да се насладите на вкусните туршии без рискове за здравето.
Коментари