Консумацията на сладки изделия в големи количества повишава кръвното налягане. Грешна е представата, че само приемът на сол действа негативно върху кръвното налягане. Една от най-сериозните опасности за съвременния човек е прекомерната консумация на захар, от която особено застрашени са децата.
Редовното хапване на захарни изделия първо води до учестяване на ритъма на сърцето, след което започва да се повишава и кръвното налягане. Затова сладкото трябва да се избягва – не да се спре напълно, но да се консумира с мярка. Ако страдате от обратния проблем – имате ниско кръвно и искате леко да го повишите, един шоколад е най-добрият начин.
В сладките вещества няма никакви полезни вещества, като същевременно вредят много на организма, твърдят лекарите. Затова съветват на ден да не се консумират повече от 5 ч.л. захар, които се приемат в различни форми (кафе, чай, сладкиши и торти).
Ако страдате от високо кръвно налягане избягвайте храните с много сол и захар, защото те го повишават още повече, а последствията са много опасни. Консултирайте се с лекар, който да определи кои храни са полезни и кои трябва да се избягват при проблеми с кръвното.
Коментари