Кои храни съдържат силиций?

Кои храни съдържат силиций?

Силицият е един от основните структурни елементи в човешкия организъм. Той участва в обменните процеси, подпомагайки протичането на редица от тях. Силицият има свойството да улавя болестотворни вируси, микроорганизми и гъбички. Без достатъчно силиций в организма, стареенето на клетките се ускорява.

Много са храните, с които можем да си набавим силиций. Това са всички пълнозърнести храни, цвекло, зеленолистните зеленчуци, камбите, солта, ябълки, мед, моркови, бадеми, овес, тиква, риба, краставици, суровите фъстъци. В твърдата вода също се съдържа силиций. За да се подпомогне ефективното използване на силиций, трябва да се приемат и храни, богати на калций, калий, магнезий и манган. Това означава, че за да бъде здрав, човек трябва да се храни разнообразно и пълноценно.

За едно денонощие с водата и храна се приемат около 3.5 мг силиций, но в същото време тялото губи много повече – около 9 мг. Причините за това са много – окислителни процеси, околната среда, стрес и непълноценно хранене. Ако настъпи дефицит на силиций в тялото се нарушава енергийния баланс, което води до нарушаване в обмяната на веществата. Важно е да се отбележи, че при децата, кърмачките и бременните жени необходимостта от силиций е няколко пъти по-голяма, отколкото при останалите хора.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати