На пазара има много и различни форми за кексове и сладкиши. Коя обаче да изберем? В този съвет ще посочим характеристиките на някои видове форми за кекс, а вие сами ще прецените кое точно да изберете.
За да имате една наистина качествена форма за кекс, не трябва да гледате само материала, от който е направена, а и следните неща:
- Каква е формата на съда като височина, дизайн, вместимост;
- Каква температура издържа по време на печене;
- Дали формата за кекс е удобна за употреба;
- От какъв материал е направена.
А ето и кои са най-често срещаните материали, от които се правят форми за кекс:
1. Силиконова форма за кекс
Тези форми са много леки и са лесни за поддържане и работа и точно поради тези причини набират все по-голяма популярност. Могат да издържат при температура от -60, до 280 °C. Поради това, че материалът, от който са направени, е мек и еластичен, когато правите кекс или друг сладкиш в силиконова форма, това позволява неговото лесно изваждане от формата. Но когато поставяте тестото във формата, тези гъвкавост и мекота се превръщат в недостатък. Затова трябва винаги да имате стабилна основа, когато пълните формата - например да я сложите в друга тавичка.
Когато миете тези форми, не трябва да използвате абразивни препарати. Но, това не и необходимо, защото по тях нищо не залепва. Мазането с олио на силиконовата форма е нужно само когато се употребява за първи път. Могат да бъдат използвани както в микровълнова фурна, така и в обикновена;
2. Тефлонова форма за кекс
Тефлоновите форми за кексове и сладкиши са също толкова популярни, колкото силиконовите, та дори и повече. Те са много удобни за направата на торти, особено ако са желирани и са с падащо дъно. Да се намажат с олио, преди да се сложи сместа, е достатъчно, за да се извади лесно кексът или сладкишът, който приготвяте в тях.
Формите, направени от тефлон, се мият много лесно. Тефлонът обаче има и недостатъци. Най-важният недостатък е, че се надрасква много бързо и с течение на времето изгубва незалепващите си свойства. По-важният недостатък обаче е, че тези форми не трябва да се нагряват на над 200 градуса температура.
Това е така, защото тяхното синтетично покритие започва да се разгражда и да отделя канцерогенни вещества. Трябва да използвате тези форми само за кексове и сладкиши, които не изискват висока температура. След като бъдат изпечени, трябва да се извадят възможно най-бързо от формата;
Огнеупорна стъклена форма за кекс
Формите от огнеупорно стъкло и керамика са едни от най-подходящите форми за направата на плодови кексове и сладкиши. Причината е, че се нагряват равномерно и така се понижава опасността тези десерти, които се пекат по-бавно, да прегорят отвън, а отвътре да останат клисави. Тези форми имат още едно предимство, и то е, че благодарение на това, че са стъклени, можете да наблюдавате процеса на печене.
Ако желаете да си купите хубава форма за кекс, просто разгледайте обявите на посочения линк.
Коментари