Водката полезна ли е или вредна?
Da li je votka korisna ili štetna?От водки польза или вред?
gotvach.bg»Съвети»Водката полезна ли е или вредна?

Водката полезна ли е или вредна?

Водката полезна ли е или вредна?

Както знаем, водката е алкохол, който бива получаван, като се смесят етилов спирт и вода. Алкохолното съдържание на водката е около 40%. В повечето случаи към водката се слагат и други допълнителни компоненти.

Те омекотяват вкуса на питието, но в същността си служат за маркетинг на марката водка. Историята на водката е доста противоречива. Думата "водка" има руски произход, въпреки че през далечния 15-ти век тя е била използвана за наименование и на друга напитка, в която се е съдържал алкохол, която обаче се е правила на основата на билки и корени.

Първото официално изказване за водката в смисъла, в който я познаваме днес, е било по времето на управлението на кралица Елизабет I. Какви обаче са полезните ѝ свойства и дали може да донесе вреда, предстои да разберем в следващите редове.

Полезни свойства на водката

Много хора, които са противници на употребата на всякакви алкохолни напитки, оборват информацията за лечебните свойства на водката. Водката се използва за направата на лекарства, които са за външно приложение. Етиловият алкохол, както казахме по-горе, е една от основните съставки на водката. Той има антиоксидантни свойства, също така се използва и за разтваряне и получаване на различни тинктури, които са на основата на лечебни билки. Водката и настойката, направена с основа от водка, биват използвани за направата на компреси и производството на различни лосиони, които имат терапевтичен ефект.

Има научни доказателства, които доказват ползата на водката и когато се пие в умерени количества, които са не повече от 25 до 50 мл на ден;

Счита се, че консумирането на водката помага за редуциране на риска от появата на коронарна болест на сърцето;

Хората, които пият водка в умерени количества, намаляват риска от артрит, рак, настинки и ангина;

Консумацията на 30 мл водка дневно помага за подобряването на съня, подобрява апетита, има тонизиращ ефект върху нашата имунна система. Водката помага да се отървем от кашлицата, когато страдаме от бронхит и трахеит;

Водката, приемана в малки количества, помага за нормализирането на артериалното налягане и помага при главоболие;

Когато посочват благоприятните въздействия на водката, консумирана в малки количества, специалистите изрично подчертават, че има много алтернативни варианти на водката, които е по-добре да се консумират, ако не пиете никакъв алкохол.

Не е желателно да консумираме водка или друг алкохол с цел лечение и профилактика на което и да е заболяване, защото има голям риск да се появят много негативни последици, които се свързват с употребата на алкохола.

Противопоказания на водката

Фактът, че във водката има голямо количество етилов спирт показва, че тя не се препоръчва да се консумира в големи количества.

Най-голямата вреда на водката е тази, че уврежда черния дроб, защото увеличава неговото натоварване в пъти. Всеки вид алкохол е причина за появата на цироза на черния дроб. За това консумирайте с удоволствие и мярка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати