Киселият вкус на виното и горчивият вкус на ракията лесно могат да бъдат коригирани с помощта на окислители за вина. Няколко вида от тези реагенти могат да бъдат закупени от специализираните магазини или агроаптеките.
Един от тези препарати е калиевият бикарбонат KHCO3, който е отлично средство за намаляване на титруемата киселинност на гроздовата мъст или вино, които обикновено се наблюдават при недобре узряло грозде.
Малко количество от препарата се разтваря в гроздова мъст, като съотношението KHCO3 / гроздова мъст е 1:4. Разбърква се до хомогенизиране и се добавя към виното.
Добра идея е да добавяте малки дози от препарата и да прецените ефекта му след двудневна пауза. При достигане на желания вкус виното трябва да се стабилизира със серниста киселина, като дозата е 1 мл серниста киселина на литър мъст или вино.
Коментари