Задушените картофи са вкусен, лесен и икономичен начин да заситите и най-изгладнелите членове на семейството. С чесън, с розмарин, на фурна или на тиган - те са все така апетитни.
Колко време ще задушавате картофите, зависи от резултата, който искате да постигнете. Вижте следните предложения, които подбрахме за вас.
Обелете и измийте картофите, нарежете ги, объркайте ги с 1 зеленчуков бульон /или само със сол/. Можете да добавите черен пипер или други подправки на вкус.
Сложете ги в стъклен съд, който е устойчив на висока температура. Сипете 1-2 пръста вода, така че да покриете картофите. Отгоре добавете масло или маргарин, захлупете и пъхнете в микровълновата печка.
Задушават се 30 мин на най-високите градуси, които печката ви позволява. Малко преди да са готови, ги извадете и ги объркайте с нарязани на дребно копър и чесън.
Върнете в микровълновата за още 2-3 минути. Друг вариант е да поръсите с пресен копър или босилек картофите, когато вече са готови за сервиране.
Ако предпочитате да приготвите картофите на котлон, обелете ги, нарежете ги на по-едри парченца, сложете ги в тенджера, посолете, сложете по желание щипка захар и съвсем малко вода /да речем около 1-2 см/.
Затворете с похлупака и оставете да се сготвят задушените картофи на умерена до силна температура. След като тенджерата започне да изпуска пара, са необходими най-много 10 минути.
Отваряте капака, ако е останала вода, се изцежда, слага се копър, чесън и масло. Разклащате тенджерата, без да бъркате с лъжица или вилица, и се връща за една - две минути на котлона.
Можете да използвате и алтернативен вариант с торба за печене. Предварително посолете и сложете масло или зехтин.
Задушете картофите в плик за печене при 200-220 °C. При този метод не е нужно да добавяте вода.
Но може да добавите към дневното си меню някоя от тези вкусни рецепти за:
- запеканка с картофи;
Коментари