Gotvach.bg»Съвети»Зехтинът разваля ли се?

Зехтинът разваля ли се?

Зехтинът разваля ли се?

Почистването на килера може да Ви наведе на въпроса – мога ли да използвам стария зехтин, който стои там, забравен от векове? Отговорът тук е – зависи.

Въпреки че този продукт има дълъг срок на годност, той евентуално се разваля. Нека да видим малко повече информация за зехтина като цяло, за неговия срок на годност и как да разберем кога се е развалил.

Срок на годност на зехтина

Ботанически маслината (Olea europaea) се счита за плод. Плодовете имат срок на годност, а също и зехтинът - с течение на времето той ще граняса, ако не е използван.

Повечето видове зехтин издържат 18-24 месеца от момента на бутилиране. Екстра върджин маслиновите масла са по-малко обработени и обикновено издържат по-малко - около 12–18 месеца. След тези периоди от време продуктът няма да Ви разболее, но може да развие остри или горчиви нотки, които да развалят вкуса на ястията.

Трябва да съхранявате зехтина на хладно и тъмно място - като килер с врата, шкаф или хладилник.

Имайте предвид, че ако го съхранявате в хладилника, може да изглежда малко мътен и слоен. Това е нормална реакция на по-ниски температури и не означава, че е гранясал. Напротив - истинският зехтин задължително се слоява, поставен в хладилник.

Също е от полза, ако бутилката е направена от по-тъмно стъкло, като тъмно зелено или кехлибарено, тъй като това може да помогне за блокиране на светлината, която насърчава окисляването.

Окислението е клетъчен процес, който може да стимулира стареене.

Освен светлина зехтинът може да се окисли и при контакт с кислород или излагане на топлина.

Ако Вашият зехтин има горчив и кисел или вкус на застояло, той вече не е годен за употреба. Индикатор за това може бъде и лоша миризма.

С добре съхранен зехтин в срок на годност може да приготвите идеалната домашна фокача със зехтин или хляб със зехтин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен