gotvach.bg»Съвети»Колко време втасва тестото?

Колко време втасва тестото?

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56416413k
Колко време втасва тестото?

Ако сте решили да направите ароматен домашен хляб, погача, тарт или питка, трябва да знаете, че най-важният момент от приготвянето му е втасването на тестото. Ако не е втасало добре, тестеното изделие няма да бъде вкусно и меко. За втасването на тестото е изключително важна подходящата температура. Ако използвате мая я размийте в хладка вода или прясно мляко, но в никакъв случай да не са студени.

Ако използвате суха мая, първо я смесете с брашното и след това добавяйте останалите съставки. След като омесите тестото, то трябва да втаса. Ако в стаята ви е твърде топло, оставете го да се надигне на някой плот. Другият вариант е да загреете фурната на 50 градуса и да сложите тестото вътре, докато удвои обема си.

Не може да се каже колко точно време ще втасва, защото зависи от големината на тестото. Най-добрият показател за втасалото тесто е, като го изчакате да удвои обема си. Друг показател е, че втасалото тесто е с мехурчета по повърхността си.

След това, може да го премесите още веднж и да го изчакате да втаса на топло за втори път. Най-важните условия за добре втасало тесто са температурата, която трябва да е постоянна и изчакването.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
Общо гласували: 3
51
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати