Шопската салата е класическо ястия на българската трапеза. Рецептата за нея е с изцяло български произход, а историята ѝ датира от средата на 20 век.
Освен нейния апетитен вкус тя се оказва изключително лесна и бърза за приготвяне. Необходимите продукти за нея са домати, краставици, магданоз, кромид лук, чушки и сирене.
Ето как да подредите шопска салата последователно и правилно:
- За правилно се приема да започнете вашата шопска салата с нарязания домат. Той трябва да бъде поставен първи в купата. Обикновено зеленчукът се нарязва на кубчета, но може да действате според вашите собствени предпочитания;
- След него идва ред на краставицата. Тя е втората последователна съставка в рецептата на шопската салата. Нея може да нарежете на полумесеци или четвъртинки;
- Зелената чушка заема трето място в купата за салата. Можете да я нарежете на ленти;
- Кромидът е следващата съставка за вашата шопска салата. Обикновено той се реже на ивички и се поставя в краищата на купата;
- Магданозът се поставя отгоре и се разпределя равномерно из повърхността на купата;
- Бялото саламурено сиренето е финалният щрих на вашата салата. Можете да го настъргвате отгоре. Друг вариант е да го нарежете на кубчета.
Като за финал овкусявате вашата подредена шопска салата със зехтин, сол и оцет.
Вижте още рецепти и предложения за:
- салати с чушки.
Коментари