Джодженът има страхотен вкус и аромат. Тъй като е гъвкава подправка - идеална е за боб яхния или боб на фурна, дори за бабините кюфтета, е добра идея да я запазите възможно най-свежа.
Замразяване на джоджен
Измийте, подсушете и разстелете листенцата джоджен върху тава за печене. Уверете се, че е разпределен на един слой, като листата не трябва да се припокриват.
Поставете тавата във фризера за 2 до 3 часа.
Извадете тавата от фризера, а после билката от тавата и я преместете в торбичка за фризер. Листата вече са замразени, така че може и да се припокриват.
Отстранете допълнителния въздух от торбата на фризера. Има много начини да направите това. Ако имате вакуумен уплътнител, използвайте го за най-добри резултати.
Напишете датата върху торбичката, преди да я поставите във фризера.
Поставете джоджена, така че нищо да няма върху него. Гответе със замразен джоджен. Не е необходимо да го размразявате преди готвене. Размразете джоджена върху хартиена кърпа, ако не готвите.
Ако искате да използвате пресен джоджен без готвене, можете да го размразите на плота си за часа.
Съхраняване на сушен джоджен
Сложете го във фурната и я включете на "силно" (180-170 °C), докато позасъхне.
Сложете след това листата върху хартиена салфетка, докато изстинат.
Натрошете ги на ситно и съхранявайте джоджена в херметически затворен съд на сухо и тъмно място.
Използвайте най-късно до 6 месеца и при двата варианта на съхранение. Така съхраненият джоджен може да използвате още в рецепти за:
- печено агнешко;
- пролетна дроб сарма.
Коментари