Соята или соевите зърна са вид бобови растения, които към този момент са се превърнали в една от най-широко консумираните храни в света заради многобройните си ползи за здравето.
Соята е родом от Източна Азия и се отглежда интензивно и в Индия. Хората, които спазват строга вегетарианска диета, често използват соя, за да заменят месото с протеини, който се съдържа в нея.
Наред с високото съдържание на протеини, соевите зърна са богати и на наситени мазнини, фибри, антиоксиданти, омега-3 мастни киселини и фитоестрогени, наред с други основни хранителни вещества, необходими на тялото.
В последно време соевите зърна станаха популярни благодарение на техните производни като тофу, соево мляко и текстуриран растителен протеин. Благодарение на разнообразието от соеви продукти се създаде изцяло нов, масивен пазар, който е от полза предимно за веганското население.
Доказано е също, че храните, съдържащи соя, имат няколко ползи за здравето. Например ползите за здравето от соята включват намален риск от остеопороза, защита от коронарна болест на сърцето и по-малко горещи вълни. Според експерти включването на соя в ежедневната ви диета може да ви помогне да поддържате здраво тяло, както и цялостен комфорт.
Хранителната стойност на соята е:
Соевите зърна са съставени от протеини и също така съдържат достатъчно количества мазнини и въглехидрати.
100 грама варени соеви зърна съдържат:
Калории - 173;
Фибри - 6 грама;
Въглехидрати - 9.9 грама;
Белтъчини - 16.6 грама;
Мазнини - 9 грама.
Коментари