Месото е един от най-консумираните хранителни продукти и за да можем да се насладим на вкусовите му и здравословни качества, то трябва да бъде свежо и добре съхранявано. Как да разпознаем дали свинското месо е развалено?
Цветът а прясното свинско е розово-бял, свеж и приятен. Ако цветът на месото, което сте купили, има различен и по-тъмен цвят, най-вероятно става въпрос за съвсем не прясно месо. Имайте предвид, че вече и цветът може да подведе хората. Възможно е в опаковката да са вкарани съставки, които служат за по-дългото запазване на естествения цвят на месото, макар то вече да не е прясно.
Затова ако цветът е наред, но видите слуз, знайте, че тя се образува от бактерии, които говорят за по-старо месо. Най-добрият начин да разпознаем разваленото свинско по неприятната миризма. Ако го купуваме опаковано обаче, ние нямам как да усетим мириса.
Понякога си мислим, че купуваме прясно охладено месо, но е напълно възможно то да е замразено преди много месо, след което да е размразено в склада на самия магазин. Обработва се с химикали и се представя за свежо месо. Как ще познаете такова месо? Когато го сложите в тавичка, ще видите, че от него се отделя по-голямо количество течност или кръвениста слуз. Размразяваното месо е по-бледо, пихтиесто и водно, а след готвене губи голяма част от обема си.
За да не попадате на развалено месо със съмнителни качества, спазвайте няколко правила. Винаги избирайте месо от специализиран месарски магазин, а не от голяма хранителна верига. Не купувайте месо с неясен произход, както и без посочен срок на годност. Избягвайте маринованите меса, защото те най-вероятно са стари.
Коментари