Гъбите растат в земята и поради тази причина по тях полепва много кал. Много е важно да почиствате гъбите по подходящ начин, за да премахнете цялата кал и мръсотия, която се намира върху тях, преди да ги сготвите.
Гъбите ще издържат в хладилника не повече от 2 дни, преди да започнат да променят цвета си. Така че, за да издържат гъбите свежи за по-дълго, извадете ги от опаковката, в която сте ги закупили от магазина, и съхранявайте в херметически затворен контейнер.
На дъното на контейнера поставете хартиена салфетка или хартиена кърпа, поставете гъбите върху хартиената салфетка и след това поставете още една хартиена салфетка отгоре. Покрийте с капака. Това ще ви помогне да запазите гъбите си за поне още 2 допълнителни дни.
Как се белят гъби
Вземете гъбите и ги поръсете с малко универсално брашно. С пръсти внимателно разтрийте гъбите. Това ще помогне за премахване на цялата мръсотия (също можете да ги накиснете в купа с вода и брашно).
След това изплакнете гъбите много внимателно. Отстранете дръжката на гъбата с ръцете си. Тя ще се отдели много лесно. След това с пръсти започнете да белите горния слой на кожата на гъбите, което също ще стане много лесно.
Може дори да не ви е необходим нож, за да го направите. Направете същото със стъблото. Много внимателно изплакнете гъбите и ги подсушете. Гъбите са готови за употреба.
Идеалният начин за почистване на гъби е да забършете с кърпа мръсотията и след това, ако прецените, че се налага, да започнете да отделяте кожицата им, за да ги обелите.
С готовите гъби може да приготвите:
- пълнени гъби;
- полезни салати с гъби;
Коментари