Как да познаем фалшивото уиски?

Как да познаем фалшивото уиски?

Фалшивият алкохол, в частност уиски, е явление, което все по-често се наблюдава по родните магазини и заведения. Фалшивото уиски обаче е много опасно за здравето, като последствията могат да са изключително тежки, в това число и да настъпи смърт. Натравянията с фалшиво уиски не са за подценяване. Но как да разпознаем фалшивото уиски, за да не го пием? Възможно ли е въобще това?

Когато си купувате уиски от магазина, задължително бутилката трябва да има бандерол. Не купувайте уиски от съмнителни обекти, а липсата на бандерол е сигурен знак, че уискито не е истинско. В заведение обаче, когато директно ни носят чашата с уиски, нещата са по-различни. Много е трудно обикновеният човек да разпознае, че пие менте, а не истинско уиски. Това е така, защото фалшивото уиски се доближава много до вкуса на оригинала.

Все пак редица учени работят по задачата да открият как най-лесно да се различава алкохолът менте от истинския. Изработен е специален спектрометър, който разчита на светлината, която се отразява от течността в бутилката и нейния етикет.

Спектрометърът може да установи дали съдържанието съвпада с истинското. Това естествено не помага на обикновените хора, но пък може да помогне на контролните органи да не допускат фалшиво уиски по магазини и заведения.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати