Кефирът представлява ферментирала напитка от млечен произход, която има специфичен вкус и аромат.
Кефирът е много известен в Русия и бившите съветски страни. Там бива използван за направата на някои видове десерти, закуски и студени супи.
Кефирът влиза в ястията на много кулинарни култури, най-вече в кулинарните култури на Азия и Кавказ. В тези държави кефирът бива произвеждан не само от краве мляко, но също така и от козе, овче и дори конско мляко.
Напоследък интересът към този продукт е много голям, защото научни изследвания доказаха, че в него се съдържат много пробиотици, които имат благотворно действие върху нашето тяло.
Защо кефирът е полезен
Кефирът се прави с жива закваска, а това обогатява с изключително много пробиотици, които подпомагат по-добрата работа на нашата храносмилателна система.
Как се прави кефир
Взима се мляко, което е био и е добито от крави, които са свободнопасящи. Това мляко се смесва с пробиотична закваска, в чиито състав влизат 6 вида микроорганизми. Някои от тях биват извлечени от кефирени зърна, които представляват комбинация от бактерии и дрожди, а тези които остават, са оставени, за да се погрижат за незабравимия вкус.
Ферментацията на кефира трае между 12 и 15 часа, като температурата трябва да е 30 °C. Не се добавят нито вода, нито сол.
А ако искате още вкусни идеи, вижте тези вкусотии:
Коментари