Gotvach.bg»Съвети»Какво е кефир?

Какво е кефир?

Какво е кефир?

Кефирът представлява ферментирала напитка от млечен произход, която има специфичен вкус и аромат.

Кефирът е много известен в Русия и бившите съветски страни. Там бива използван за направата на някои видове десерти, закуски и студени супи.

Кефирът влиза в ястията на много кулинарни култури, най-вече в кулинарните култури на Азия и Кавказ. В тези държави кефирът бива произвеждан не само от краве мляко, но също така и от козе, овче и дори конско мляко.

Напоследък интересът към този продукт е много голям, защото научни изследвания доказаха, че в него се съдържат много пробиотици, които имат благотворно действие върху нашето тяло.

Защо кефирът е полезен

Кефирът се прави с жива закваска, а това обогатява с изключително много пробиотици, които подпомагат по-добрата работа на нашата храносмилателна система.

Как се прави кефир

Взима се мляко, което е био и е добито от крави, които са свободнопасящи. Това мляко се смесва с пробиотична закваска, в чиито състав влизат 6 вида микроорганизми. Някои от тях биват извлечени от кефирени зърна, които представляват комбинация от бактерии и дрожди, а тези които остават, са оставени, за да се погрижат за незабравимия вкус.

Ферментацията на кефира трае между 12 и 15 часа, като температурата трябва да е 30 °C. Не се добавят нито вода, нито сол.

А ако искате още вкусни идеи, вижте тези вкусотии:

- палачинки с кефир;

- мекици с кефир;

- сладкиш с кефир.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати