Телешките и свинските меса са едни от любимите меса за приготвяне в света на кулинарията. Това не е никак случайно – тези видове месо имат едни от най-ценните вкусови и хранителни качества, което ги нарежда сред най-скъпите и фини меса.
Една най-предпочитаните и апетитни части на телешкото и на свинското се оказва именно езикът. Телешкият и свинският език притежават лек, но сочен вкус, който не оставя никой почитател на храната безразличен.
Освен вкусовите си свойства, свинските и телешките езици са насищащ вид месо с изключително полезен състав. Ето какво има в хранителния състав на телешкия и свинския език:
В 100 грама телешки език се съдържат:
- 0 г въглехидрати;
- 202 калории;
- 25.85 г протеин;
- 10 г мазнини;
- витамини от групата В, С, D, E, K;
- аминокиселини – глицерин, аланин, аргинин, валин, лизин, серин, глутамин, метионин, треонин и др.;
- минерали – желязо, калий, калций, магнезий, манган, мед, фосфор, цинк, селен, натрий;
- стероли – холестерол.
В 100 грама свински език се съдържат:
- 0 г въглехидрати;
- 271 калории;
- 18.6 г мазнини;
- 24.10 г протеин;
- стероли – холестерол;
- аминокиселини – аргинин, валин, глицин, глутамин, левцин, лизин, метионин;
- минерали – желязо, калий, калций, манган, мед, магнезий, натрий, селен, фосфор и цинк.
След като знаете вече какъв е съставът на тези субпродукти, вижте и някои вкусни рецепти с тях:
- паниран език;
- език в масло;
Коментари