Ядките съдържат доста мазнини, което прави съхранението им истински предизвикателство. При висока температура и свободен достъп на въздух тези мазнини превръщат ядките в доста горчив деликатес, което прави невъзможно съхраняването им на открито.
По тази причина, когато купувате ядки от магазина, трябва да следите дали целостта на опаковката им не е нарушена. В случай, че решите да си купувате насипни ядки, трябва да слезите за свежестта на окраската и за приятния им аромат, който е ясен индикатор, че ядките са пресни.
Сега остава да се погрижите суровите орехови ядки да остана пресни възможно най-дълго. Може да ги съхранявате в железни, стъклени или глинени съдове, които се затварят плътно и не позволяват навлизането на въздух.
Добра идея е да приберете суровите орехови ядки в херметично затварящ се съд и да ги съхранявате във фризер. При нужда може да вадите от тях, като прибирате след това съда обратно във фризера.
Това е единственият начин за запазите за най-дълго време антиоксидантните свойства на ядките. Топлината и влагата са идеални предпоставки за развитие на плесени по суровите орехови ядки. При първите следи от плесен, трябва да ги изхвърлите, защото стават негодни за ядене .
Коментари