Пицата е подарък от италианската кухня, който заема почетно място в световната кулинария. Името пица има латински корени, като значението ѝ пряко се превежда като питка. Тя е тестено изделие във формата на кръг, което притежава по-обемисти хрупкави краища и се приготвя чрез печене.
Днес рецептите за пица са безбройни, като тя е ястие, което позволява използването на въображение и експериментирането с различни продукти.
Една съставка, която е еднакво необходима, независимо от вида на печивото, е сосът за пица.
Как се приготвя сос за пица
Ако трябва да асоциираме пицата само с един сос, то това несъмнено ще бъде доматеният. Той се слага непосредствено преди изпичането на пицата и на него се дължи характерния червен цвят.
За него са ви необходими:
- 400 г домати в консерва;
- 2 скилидки чесън;
- 6 листа босилек;
- 1 с.л. мед;
- Сол;
- Черен пипер;
- Зехтин.
Първата стъпка е да пасирате доматите в блендер. Паралелно нарязвате чесън на ситно и го изпържвате със зехтина на среден огън в тигана. След няколко минути добавяте домата и овкусявате с босилек, черен пипер, мед и сол.
Готвите за около 20 минути и вашият сос е готов.
Други сосове за пица, които служат за овкусяване:
- Класическата комбинация кетчуп и майонеза;
- Чеснов сос;
- Сос барбекю;
- Млечен сос.
Коментари