gotvach.bg»Съвети»Полезна ли е пушената риба?

Полезна ли е пушената риба?

Полезна ли е пушената риба?

Кулинарската техника на опушване е изобретена от хората в миналото като метод за удължаване срока на храната. Днес обаче, опушването е начин да се придаде на месото по-наситен и специфичен вкус.

Обикновено опушването се прилага най-често върху месо. Рибата също е сред най-честите продукти за опушване, тъй като след процесът тя добива по-златист цвят и по-силен аромат. Независимо че пушената риба може да се окаже апетитно предложение, което да доведе до приготвянето на вкусно и бързо ястие, то е препоръчително да се запознаете с ползите и вредите от този метод.

Полезна ли е всъщност пушената риба?

Ползите от консумацията на пушена риба са няколко, като на първо място е минималната обработка на рибата. Опушването е процедура, която не оказва значително третиране върху рибата и така се запазват около 80% от нейните полезни вещества.

В опушено състояние, рибата служи като чудесен източник на омега-3, които подпомагат нормалното функциониране на сърдечната система и се грижата за очното здраве. Когато рибата се опуши, тя запазва своя протеин, който спомага за образуването на мускулна тъкан.

Степента на полезност на пушената риба обаче зависи от използвания метод на опушване.

Студено-пушените риби са по-полезни, отколкото тези, които са опушени на висока температура. Това се дължи на факта, че топлинната обработка все пак похабява значителна част от полезните елементи на рибата.

Вижте някои идеи за пушена скумрия и пушена сьомга.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати