gotvach.bg»Съвети»Защо се маха пяната от сладкото

Защо се маха пяната от сладкото

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
25066116

Пяната, която се образува по повърхността на сладкото, не е толкова безвредна. Здравословни проблеми няма да възникват, ако хапнете малко. Но това ще развали вкуса и външния вид на десерта.

Защо да премахнете пяната от сладкото и как да го направите правилно?

По време на варене на сладко най-леките микрочастици изплуват на повърхността, комбинират се помежду си и образуват буйна пяна. Тя се състои от:

- Коагулирани протеинови вещества, наситени с кислородни мехурчета. Тези компоненти провокират ферментация и вкисване на сладкото;

- Вода;

- Захарни микрочастици;

- Етерични масла.

В допълнение, пяната на сладкото може да съдържа: малки насекоми или техни метаболитни продукти; пръст, пясък, стъбла и листа; микроскопични остатъци, съдържащи се по стените на съдовете и в захарта.

Пяната от сладко е отпадък, чрез нейното образуване сладкото се изчиства. Яденето на пяна не е опасно, но не е и здравословно, имайки предвид всичко, което съдържа. Ако пяната се остави и се затвори в буркана със сладко за зимата, ще възникнат следните проблеми:

- Вкусът и външният вид на домашното сладко ще се влошат.

- Плодовете ще бъдат преварени, защото пяната на повърхността на тенджерата допринася за неправилен топлообмен;

- Сладкото и захарният сироп няма да бъдат прозрачни: протеиновите съединения ще се утаят на дъното и ще се разтворят в сладката маса;

- Срокът на годност на продукта ще бъде намален. Кислородните мехурчета, съдържащи се в пяната, провокират ферментация, протеинът активира вкисването. След няколко месеца съхранение конфитюрът ще промени вкуса си към по-лошо.

Затова следвайте тези съвети, когато правите вашето любимо сладко от череши, сладко от сини сливи или сладко от дюли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати