Пяната, която се образува при варенето на някои зеленчуци и месо не изглежда добре и повечето домакини се опитват да я отстранят, когато приготвят специална вечеря.
В японската кухня, например, обирането на подалата се пяна от сваряването на месо в тенджерата за готвене е изключително важно, за да се създаде една хубаво и чисто като бульон ястие. Това е допълнителна работа, но тя е от ключово значение за "рафинирания" вкус и доброто представяне на приготвеното меню.
Когато супата или бульонът са започнали да се варят, протеините, които се съдържат в използваните продукти, се втвърдяват и създават образуването на пяна, която се издига към повърхността.
Обикновено е белезникаво кафеникава на цвят и малко по-тежка като консистенция от останалата течност. Тя трябва да бъде отстранена възможно най-бързо преди да заври напълно, за да не се разнесе и смеси в бульона.
Ето как се прави това: Трябва да се подготви фина цедка от неръждаема стомана и съд, налят с вода, в който тя да се потапя. Когато супата започва да завира, стойте над печката.
В момента, в който забележите надигащата се утайка към повърхността, вземете приготвената цедка и я дръжте в едната ръка, а с другата си подавайте купата с вода.
Започнете да загребвате пяната от бульона с помощта на цедката и след като чистата течност се отцеди и в нея остане само пяната, я потопете в купата с вода, за да я измиете. След това продължете да обирате утайката по същия начин.
Когато отстраните по-голямата част от пяната, оставете ястието да къкри на по-бавен огън, защото варенето на по-силна температура ще предизвика образуването на нова утайка и нейното последващо разтваряне, което ще направи по-тъмен бульона.
Не е нужно той да бъде напълно бистър и с отстранена изцяло мазна пяна- достатъчно е да има един по-приятен вид. По същия начин може да бъде отстранена и пяна при готвенето на някои варива като боб, леща, нахут.
Коментари
"Не врат, ами шия."
А относно разделението млади и стари?! Я, порастнете, я разберете, че старостта ви не ви прави мъдреци! Когато неволята застигне човека яхнията и бобът могат да бъдат приготвени от 10-годишни МЛАДИ ДОМАКИНИ! Не философствайте, занимавайте се с градивни дейности!
Четете!
Мислете!
Не пишете, а коментирайте с приятели и близки! Не сме длъжни да разбираме за неграмотността ви!