gotvach.bg»Съвети»Какво е Реакция на Майлард

Какво е Реакция на Майлард

Какво е Реакция на Майлард

В света на кулинарията има много кулинарни термини, които обозначават различните термични и нетермични обработки на продуктите, с които готвим.

В този съвет ще поговорим за това

Какво представлява реакцията на Майлард

Когато пържите, основният процес не е точно карамелизиране, а така наречената реакция на Майлард. Тази реакция е може би най-сложният процес в готвенето на храна.

- Реакция на Майлард е виновна за това хлябът да е препечен и с вкус на малц, цветът на кафето да е тъмен. Тази реакция е толкова сложна, че едва в последно време учени успяват да я дефинират и да разберат какво точно представлява. Реакция на Майлард е съвкупност от малки химични реакции, които се извършват едновременно, когато протеините и захарите, които се намират в храната, се превръщат в топлина, а от там храната придобива съвсем нов вкус, аромат и цвят;

- При бирата също се наблюдава реакцията на Майлард - когато зърната малц или хмел се пекат, преди да бъдат сварени;

- Всъщност тази реакция се получава, когато подложим храната, която готвим, на топлина за точно определен период от време;

- Когато има точното количество топлина, влага и време, захарите и протеините в храната ще произведат много сложен брой молекули, които продават приятния вкус, аромат и цвят на ястието, което готвите.

А за да се уверите в чудото на Реакция на Майлард, тази вечер изпечете едни сочни пържоли или свински ребърца. Докато хапвате приятно загорялата им коричка, вече ще знаете повече защо са толкова вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати