През есенно-зимния сезон всяко едно българско семейство прави зимнина и туршии.
Дали обаче тези туршии са вредни или полезни? В този свет ще се опитаме да отговорим дали туршията е вредна.
Както знаем, в туршиите се слага много готварска сол, което представлява сериозна опасност за здравето, най-вече за хора, които имат проблеми със сърдечно-съдовата система или са склонни към напълняване.
Повечето българи предпочитат туршиите пред суровите зеленчуци. Малцина обаче знаят, че тези туршиите, колкото и да са вкусни, вредят на стомаха.
С помощта на много сол и захар зеленчуците могат да издържат с месеци, но дали в тях се запазват полезните им вещества? За жалост отговорът на този въпрос е - Не. Повечето от витамините изчезват, а това е в следствие на саламурата или маринатата, в която са сложени. Полезните качества на зеленчуците, които те имат, се превръщат в солеви и киселинни агенти, което води и до техния по-лютив вкус. Освен че пречат на хора, които имат проблеми с кръвното налягане, туршиите са и една от най-често срещаните причини за появата на гастрит.
В момента се намираме в сезона на туршиите и те неминуемо са част от нашата трапеза. Но, както и с всяко друго нещо - трябва да се внимава и да се консумира с удоволствие и мярка любимата царска туршия.
Коментари