Ястията, приготвени на скара, за изключително вкусни, но оставят след себе си доста мръсотия. А за да може кюфтетата на скара или пилешките бутчета на скара и при следващото печене да бъда апетитни и добре изпечени, скарата трябва да бъде добре почистена.
Почистването на налепналия нагар по скарата не е мисия невъзможна, както се притесняват много домакини при вида да почернелите от засъхнала мазнина реотани. Просто трябва да се въоръжите с търпение, време, телена четка и силен почистващ препарат.
Добре е да напръскате със силен препарат или обезмаслител скарата, още докато е топла, за да може химикалът да си свърши работата максимално добре. Когато уредът се охлади, започнете да отстранявате мръсотията с помощта на телената четка. Може да се наложи да повторите процедурата два-три пъти, до пълното отстраняване на полепналия нагар.
По-упоритият нагар може да бъде отстранен с помощта на специални шпатули, които могат да се открият в железариите. След това скарата се изплаква със студена вода, в която е разтворен оцет в съотношение две към едно и се оставя да изсъхне.
За да не се налага да прекарвате часове в опити да почистите скарата, е добре при следващата ѝ употреба да спазвате някои простички правила. Преди печене почистете отново нагретите реотани с разполовена глава лук, а след това намажете обилно със сланина и чак тогава мятайте на скарата маринованите свински пържоли.
Коментари