Кокосът е плод, който има формата на орех и се добива от растението кокосова палма. За разлика от названията на повечето плодове, то за названието кокос е характерно, че идва от португалския език и означава маймуна.
Кокосът е средно голям плод със зелен цвят, като във вътрешността си съдържа ядлива ядка – копра, както и течност – кокосова вода.
След като кокосовият орех бива открит и култивиран от човека, то започват да се изследват и установяват неговите полезни свойства.
Оказва се, че кокосът е плод с ценни качества, които допринасят в хранително-вкусовата индустрия.
Начини, по които да използвате кокосовия орех
Изкуство с кокосов орех
Кокосовите орехи притежават отличителни вкусови и хранителни свойства, но също така имат завидни физически характеристики. Те изпъкват като изключително екзотични и красиви плодове, които могат да се използват в различни занаятчийски изкуства. Такъв пример е скулптурата от кокосов орех.
Строителство с кокосов орех
Изненада или не, кокосовият орех има всички необходими качества, за да служи като строителен материал. Класически пример е Кокосовият дворец на бившия филипински президент Фердинанд Маркос.
Изработка на съдове от кокосов орех
Кокосовият орех намира широко приложение в съвременния свят като естествен и природосъобразен материал за производство на съдове. Особено популярен пример днес са купичките и приборите, изготвени от кокосов орех.
Напитки с кокос
Кокосовият орех може да служи и като основна съставка за производството на алкохол, като такъв пример е кокосовата водка. Тя е традиционна алкохолна напитка, произвеждана във Филипините.
Няма как да пропуснем и да ви предложим най-вкусната форма от употребата на кокос - кокосови сладкиши, кокоски и кокосови бонбони.
Коментари