gotvach.bg»Съвети»Какво е дуралекс?

Какво е дуралекс?

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
23157108
Какво е дуралекс?

Стъклените съдове Дуралекс (Duralex) съществуват повече от 80 години. Duralex е компания за производство на стъкло - единствената, която произвежда всички изделия от стъкло във Франция.

Разположена в La-Chapelle-Saint-Mesmin близо до Орлеан, Франция, компанията е известна с производството на здрави, прозрачни, издръжливи и естетични стъклени изделия, използвани в цяла Европа. Техните чаши са известни като „най-добрите съдове за пиене, създадени от човека“.

Защо стъклото на Дуралекс е по-здраво ? Компанията използва техника, наречена "темпериране" и пресоване, при която на принципа на термичния шок стъклото се нагрява до 600 градуса и след това се охлажда много бързо. Според тях по-голямото свиване на вътрешния слой по време на производството предизвиква напрежения на натиск в повърхността на стъклото, балансирани от напреженията на опън в тялото на стъклото.

Именно това напрежение на натиск придава на закаленото стъкло повишена якост. Това е така, защото всички дефекти на повърхността са склонни да бъдат притиснати и затворени от задържаните сили на натиск, докато основният слой остава относително свободен от дефекти, които биха могли да причинят началото на пукнатина.

Този процес също води до отлична прозрачност, устойчивост на удар и добавена здравина от 2. 5 пъти тази на обикновеното стъкло. А дуралекс е произведен да издържа на внезапни температурни крайности от -20 °C до 100 °C, което прави стъкларията подходяща както за горещи, така и за студени течности.

Защо чашите и купите от дуралекс са лесни за подреждане? Купичките са направени с дебел ръб, който позволява на всяка купа да се подреди и подравни по тази горна лента. Няма нужда да се притеснявате за напукването на съдовете, докато подреждате всеки ден, процесът на темпериране се е погрижил за това. Набраздяването на чашите улеснява подреждането със заострени страни, които пасват една в друга, но без повърхностите да се залепват, шлифоват и заключват една в друга.

Защо дуралекс е безопасен? Стъклените изделия на Дуралекс не съдържат олово и не се лющят. Той е напълно хигиеничен, тъй като не абсорбира никакви течности. Дуралекс е безопасен и при силен удар; стъклото ще се счупи на малки парчета, а не на назъбени парчета.

Дуралекс притежава превъзходно качество. Постоянният контрол на качеството на фабриката гарантира превъзходство, а вградената издръжливост гарантира, че стъклото ще запази вида си в продължение на много години. Просто, удовлетворяващо и изключително функционално.

Вижте и:

- Съдове от дурал - какво трябва да знаем;

- Списък с необходимите съдове и принадлежности в кухнята.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати