Бъдни вечер, когато християнски свят отбелязва Рождество Христово, е много специален празник. На този ден отбелязваме не само раждането на Божия син, но и последния ден от великите пости.
Българската народна традиция повелява на този ден на масата ни на има задължително постни ястия, които не само да ни заситят, но и да ни донесат плодородие и късмет през идната година.
У нас традиционно на трапезата за Бъдни вечер се слагат нечетен брой ястия, обикновено 7 или 9, защото това са сакрални числа, но нищо не ви пречи да сложите 11 или 13 дори ястия. Задължително на масата ни трябва да присъстват варива, като боб, жито, леща, ориз, булгур.
Сред храните със символно значение са още са сушените плодове, като ябълки, сливи, стафиди, кайсии и ядки. Не биво да пропускате да сложите на масата глава чесън, както и традиционната погача с късмети за Бъдни вечер.
На трапезата за Бъдни вечер запазено място имат джуркан боб за Бъдни вечер. Задължително трябва да приготвите сухи чушки, пълнени с боб или сухи чушки, пълнени с ориз. Не бива да забравяте постните пълнени зелеви сърми или лозови сърми със стафиди.
Изненадайте приятно семейството си с тиквеник, ашуре, яхния от леща, различни видове салати, ядки и др.
Коментари