Пъстървата спада към групата на постните риби. Месото и не съдържа почти никакви мазнини, то е крехко и с приятен аромат. По тази причина пъстървата не се нуждае от продължителна кулинарна обработка.
Според мнозина най-вкусната пъстърва става печена на скара или във фурна във фолио. Приготвянето и не отнема време, нито изисква кой-знае какви кулинарни умения, а резултатът е повече от впечатляващ.
Мариновайте рибата с малко лимонов сок, сол, бял и черен пипер. Междувременно загрейте фурната до 200 градуса или 180 градуса с вентилатор. Поставете пъстървата върху правоъгълен лист фолио, обилно намазано със зехтин. Покрийте с резени лимон и малко лук, завийте добре фолиото и печете около 35-40 минути.
Десет минути преди края на печенето може да отвиете фолиото, за да може кожата на пъстървата да се запече. Поднесете с гарнитура по избор. Непременно опитайте и нашите рецепти за пъстърва на грил или пъстърва печена във фурната.
Коментари