Приготвянето на сок от черница в домашни условия не е много трудно, а резултатът надхвърля всички очаквания.
За това ще ви трябва: черница, вода (на 1 кг плодове 1 чаша вода), захар (на вкус) или малко лимонов сок.
Първо, отстранете растителните остатъци от черницата, измийте я и я изсушете добре. Поставете всички плодове в дълбока голяма тенджера и ги намачкайте хубаво с ръчния пасатор.
След това налейте необходимото количество вода, поставете тенджерата на бавен огън, оставете да заври и гответе 5-7 минути. Свалете тенджерата от огъня и оставете да се охлади при стайна температура.
След това отцедите плодовия сок през тензух или през сито и през марля, сгъната на няколко слоя и върнете сока в тенджера. Добавете захар на вкус, ако искате сладък сок. Ако искате максимално здравословен сок, вместо захар сипете малко лимонов сок.
Сложете тенджерата обратно на бавен огън и при непрекъснато бъркане оставете да заври. Това отнема около 5 минути.
Разсипете горещия сок от черници в стерилни бутилки или буркани, затворете плътно и обърнете с капачките надолу.
Оставете да изстине до стайна температура и преместете на хладно място, по-добре - в хладилник.
Така сокът от черница може да се съхранява за 8 месеца или малко повече.
Вижте още:
- Сок от черница - кога и за какво помага;
- Листа от черница - защо са полезни и как да ги използваме.
Коментари