Гроздето е богато предимно на витамин С и калий. Ето как можете да замразите грозде, за да имате нискокалорично, сладко лакомство в горещ ден или просто да съхраните реколтата си, за да ѝ се наслаждавате през цялата година.
1. Измийте и подсушете добре гроздето си. Гроздето се измива, за да се премахнат остатъците от мръсотия или пестициди. Поставете плодовете в гевгир, в кухненската мивка и ги изплакнете под водна струя. Оставете излишната вода да се отцеди и след това попийте гроздето си със суха хартиена кърпа;
2. Разстелете подсушеното грозде върху лист за печене. Използвайте восъчна хартия или пергаментова хартия. Поставете гроздето в един слой, върху тава за печене. Покрийте тавата с прозрачно, домакинско фолио и я поставете във фризера;
3. Съхранявайте тавата с гроздето във фризера за три часа. Това време трябва да е достатъчно, за да може гроздето да замръзне. В зависимост от вида на гроздето общото време на процеса на замразяване, може и да отнеме малко повече време;
4. Извадете гроздето от тавата за печене и го поставете в найлонова торба за фризер. Запечатайте плътно торбата и маркирайте датата, преди да я поставите обратно във фризера.
5. За да осигурите максимална свежест, съхранявайте гроздето си във фризера до една година от датата на етикета. Яжте замразено грозде директно от фризера, като го оставите на стайна температура или го включете в сладка рецепта за сладкиши с грозде.
Вижте още: кулинарни идеи със замразено грозде и разберете как се правят стафиди от грозде и за какво е полезен гроздовия сок.
Коментари