Gotvach.bg»Съвети»Какво е зефир?

Какво е зефир?

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94231892
Какво е зефир?

Зефир (на руски: зефи́р) са вид меко сладкарско изделие, приготвено чрез разбиване на пюре от плодове (най-вече ябълково пюре) със захар и студен, яйчен белтък, с последващо добавяне на желиращ агент, като пектин, агар-агар или желатин.

Получената смес се оформя по начина, по който се оформят целувките, с помощта на пош. Това сладкарско изделие, не е хрупкаво за разлика от целувките.

Зефирът обикновено е млечно бял, но също така се предлага в розов цвят, когато съдържа череши и др. Може да бъде оцветен в зелено, ако е ароматизиран с ябълки. Зефирът често се продава с тънка, шоколадова външна обвивка и понякога съдържа плодово сладко, отвътре.

Зефирът е сравним по своята консистенция с маршмелоу или крембо (бисквитени пасти с пухкав крем и шоколадова глазура).

Произвежда се в Русия. Пухкавият сладкиш е сред най-популярните лакомства, евтин и достъпен за всеки.

Името е взаимствано от това на гръцкия бог на лекия западен вятър Зефир.

Символизира неговата деликатна и въздушна консистенция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 2
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати