Зефир (на руски: зефи́р) са вид меко сладкарско изделие, приготвено чрез разбиване на пюре от плодове (най-вече ябълково пюре) със захар и студен, яйчен белтък, с последващо добавяне на желиращ агент, като пектин, агар-агар или желатин.
Получената смес се оформя по начина, по който се оформят целувките, с помощта на пош. Това сладкарско изделие, не е хрупкаво за разлика от целувките.
Зефирът обикновено е млечно бял, но също така се предлага в розов цвят, когато съдържа череши и др. Може да бъде оцветен в зелено, ако е ароматизиран с ябълки. Зефирът често се продава с тънка, шоколадова външна обвивка и понякога съдържа плодово сладко, отвътре.
Зефирът е сравним по своята консистенция с маршмелоу или крембо (бисквитени пасти с пухкав крем и шоколадова глазура).
Произвежда се в Русия. Пухкавият сладкиш е сред най-популярните лакомства, евтин и достъпен за всеки.
Името е взаимствано от това на гръцкия бог на лекия западен вятър Зефир.
Символизира неговата деликатна и въздушна консистенция.