Великден е един от най-светлите християнски празници, а трапезата на Великден трябва да е богата и красиво украсена. На масата задължително присъстват боядисаните яйца и козунакът, защото червените яйца символизират кръвта на Исус Христос, а козунакът символизира неговото тяло.
Най-разпространеното месо на празника е агнешкото. Това е така, защото се смята, че в деня на Възкресението на Божия син, в жертва е било принесено агне. Все пак, ако не ви допада вкуса на агнешкото, може приготвите печено свинско или друг вид месо. Агнешкото обаче си е класика.
В комбинация с агнешкото месо най-предпочитани са зелените салати, които могат да бъдат приготвени в най-различни вариации. За десерт се правят сладки с цветни декорации и различни сладкиши. Приготвят се и различни обредни хлябове, които имат различна форма – могат да са продълговати, елипсовидни или кръгли, а отгоре да са украсени с кръстове или великденски яйца.
Сложете на масата букет от пролетни цветя, защото са много красиви и свежи и ще придадат много добро настроение. Вижте и няколко вкусни великденски рецепти: Руски великденски кекс, Великденска питка с плънка, Празнична великденска салата и Великденско пълнено агне с булгур.
Коментари