Как се съхранява козунак?

Как се съхранява козунак?
Снимка: gotvach.bg

У нас традиционно козунакът се свързва с Великденските празници. Тогава козунакът не е просто сладкиш, с който да се почерпим, но особен обреден хляб. Смята се, че в него се замесват не само основните съставки като брашно, яйца, мляко и захар, но и надежда за възраждане на нов живот, за пролет, за любов и щастие.

Замесването на козунак е нелека задача, която е по силите само на опитните кулинари. Те запретват ръкави и подобно на свещенодействие месят и замесват, добавят захаросани портокалови корички, локум, сладко от зелени смокини и др. съставки. В резултат на това на масата ни се поднася ухаещ, пухкав козунак.

И когато сме похапнали здраво от козунака, а на масата е останало още от него, се изправяме пред въпроса как се съхранява козунак, така че да си остане пухкав и свеж.

Най-добре козунакът се съхранява в найлонов плик или прозрачно домакинско фолио за свежо опаковане. Преди обаче да го напъхаме в плика или да го увием във фолио трябва да се уверим, че козунакът е напълно изстинал. В противен случай рискуваме да се намокри отвътре.

Опакованият козунак може да се съхранява на стайна температура или в хладилник, където ще запази свежестта и вкусовите си качества в продължение на няколко дни. На нашия сайт можете да откриете рецепта за козунак с крем карамел, домашен селски козунак, обикновен домашен козунак с орехи и други изпитани рецепти за козунак.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати