За какво се пие живовляк?

За какво се пие живовляк?

За какво се пие живовляк?

Лечебните свойства на билката живовляк са познати от столетия насам. До ден днешен живовляк се използва в народната медицина и с успех лекува редица заболявания и състояния, като циреи, гъбички по краката, пародонтоза, гнойни рани, мазна кожа, акне и др.

Важно е да отбележим, че живовляк може да се прилага не само външно, директно върху раните, но и вътрешно под формата на настойки и запарки. Отвара от листа на живовляк и червено вино се използва за лечение на възпалени хемороиди.

Живовлякът е една от супербилките, които могат да се използват като поддържащо лечение на захарен диабет. Само три листа от билката, приемани всеки ден преди ядене, могат успешно да намалят нивата на кръвна захар при диабетно болни.

Живовляк се пие и при диспепсия, която се свързва с нарушено храносмилане. Но билката живовляк действа благоприятно не само при стомашни проблеми (колики, киселини и газове), но и при жлъчни заболявания и чернодробни заболявания. Често лечителите препоръчват отвара от живовляк при двойки с репродуктивни проблеми.

Незаменима е ролята на живовляка в приготвянето на сиропи за кашлица при бронхит и астма. Сиропът за кашлица с живовляк е препоръчителен и при настинка, както и при възпаление на гърлото.

Настойки и отвари от живовляк се препоръчват на всички, които страдат от язва на стомаха или дванадесетопръстника, от гастрит, както и при колит. Извлек от живовляк се използва за лечение на проблеми с простата, както и като средство за борба с наднормените килограми.

Не бива да пропускаме да споменем, че благодарение на листата от живовляк можем да излекуваме разстройство и ентероколит. Същевременно индйиският живовляк (псилиум) е изключително ефикасен при запек, газове и лениви черва.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати