Пияните череши могат да се приготвят с вино, ликьор или водка.
Пияните череши с вино
череши - 1 кг
сухо червено вино - 1 л
захар - 1/2 ч.ч.
Отстранете семките от черешите, налейте виното и добавете захарта (може да добавите и подправки като канела или ванилия на вкус).
Сложете на котлона и оставете да къкри на тих огън за около 15 минути. Използвайте веднага, щом изстинат.
Пияните череши с ликьор
череши - 800 г
ликьор Амарето - 100 мл
захар - 4 с.л. кафява
кардамон - 1 шушулка
Измийте и премахнете костилките на черешите.
В тенджера смесете почистените череши, ликьора, захарта и шушулката кардамон. Сложете на силен огън и бъркайте през няколко минути, докато сиропът се сгъсти, дотолкова, че да е с гъстотата на конфитюр.
Дръпнете от котлона, махнете шушулката кардамон и изчакайте леко да се охлади като разбърквате от време на време, за да не хване коричка.
Пияните череши с водка
череши - 1 кг
вода - 250 мл
захар - 700 г
водка - 250 мл
Почистете черешите от костилките, поръсете ги със захар и ги залейте с 250 мл вода.
Разбъркайте и оставете в хладилника за 1 денонощие. След това прехвърлете черешите и сиропа в тенджера и ги сложете на огън. Оставете да заври и гответе 15 минути. Охладете до 60°C и добавете водката. Разбъркайте и разпределете пияните череши в стерилизирани буркани.
Може да добавите пияните череши в любимите си десерти: торти, чийзкейк с череши, пайове, мъфини, черешови сладкиши и бонбони.
Коментари